Privreda očekuje rast svih cena u narednoj godini

Inflaciona očekivanja izmerena u maju su se malo promenila u odnosu na april, a građani koji su bili i najveći pesimisti su u poslednjoj anketi značajno smanjili svoja očekivanja za rast cena na malo – sa 15 na deset odsto.

Foto: Envato

Sa druge strane, privreda očekuje rast i ulaznih i izlaznih cena, ali istovremeno i rast i proizvodnje i prometa, rezultati su ankete Narodne banke Srbije (NBS).

Dok su se očekivanja rasta cena smirila kod privrede i stanovništva posle skoro dve godine, finansijske institucije su i dalje najveći optimisti kada je buduća inflacija u pitanju.

Ko šta očekuje?

Kratkoročna inflaciona očekivanja (godinu dana unapred) privrednika u maju su zabeležila isti nivo kao u prethodnoj anketi u aprilu, od ravno pet procenata.

I očekivanja privrednika za dve godine unapred smanjena su sa pet odsto iz aprila na 4,5 odsto u maju.

Nešto više od polovine ispitanika očekuje rast proizvodnje/prometa u kratkom roku, njih 52 odsto. Za period od narednih 12 meseci, udeo privrednika koji imaju optimistična očekivanja po ovom pitanju veći je nego za kratki rok i iznosi 70 odsto.

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i u aprilu i u maju iznosila su 3,9 odsto, a srednjoročna u maju iznose 3,2 odsto za dve godine unapred.

Inflaciona očekivanja stanovništva

Uobičajeno, negativnija slika od ostalih sektora beleži se kod građana koji ipak više ne očekuju inflaciju od 15 odsto kao do sada, već od desert procenata.

Na istom nivou od deset odsto nalaze se i očekivanja stanovništva za dve i tri godine unapred, koja su ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu, rezultati su ankete NBS.

Nova ekonomija/Aleksandra Nenadović

Više o ovoj temi čitajte na: