Nemačka: Četiri godine maloletniku za božićni teroristički plan

Jedan nemački sud danas je osudio jednog petnaestogodišnjeg islamistu na četiri godine zatvora jer je planirao teroristički napad na Božićni vašar.

Maloletničko veće pokrajinskog suda u Kelnu osudilo je jednog maloletnika na četiri godine zbog plana da kamionom pobije što više "nevernika" na Božićnom vašaru u Leverkuzenu (Foto: Federico Gambarini, dpa)

Presuda se zasniva na zaveri pri planiranju ubistva i remećenja javnog reda i mira pretnjama krivilčnim delima, naveo portparol suda u obrazloženju.  

Veće za maloletnike je ocenilo da tužilaštvo dokazalo nameru optuženog od jesenas. U tio vreme se radikalizovao i sa jednim poznanikom dogovorio napad na božićni vašar u Leverkuzenu kod Kelna.

Islamistički motiv ideje

Motiv je bio islamistički, navela je agencija dpa.

„Planirao je da se iznajmljenim kamionom zaleti u vašar i ubije što više posetilaca, koje smatra nevernicima“, rekao je portparol.

Zadatak saučesnika iz Brandenburga na istoku Nemačke bio je da snimi zločin.

Uz to, osuđeni mladić je na jednoj čet grupi najavio napad na „nevernike“. U pozadini video-snimka se vidi se logo terorističke organizacije Islamska država.

Osuđenik ide u maloletnički zatvor

„Optuženi je osuđen prema maloletničnom krivičnom pravu, koje pri izbora sankcija u vidu prvenstveno ima edukaciju“, dodao je portparol.

„Pri određivanju trajanja kazne, presudno je bilo što je optuženi u potpunosti priznao delo, što ranije nije kažnjavan i što je u vreme počinjenja bio posebno mlad“, rekao je predstavnik suda.

Kompas