Pozajmljujemo još 183,9 miliona evra za „Čistu Srbiju“

Država planira da se zaduži 183,9 miliona evra kod „Bank of China“ za nastavak projekta „Čista Srbija“ koji obuhvata izgradnju kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom zemlje.

Infrastruktura, uključujući i vitalne poput kanalizacije, u Novom Sadu ne prati tempo gradnje. Šta su posledice? (Foto: Envato)

Uslovi kredita

Izvođač radova na ovom projektu je firma China road and Bridge Corporation (CRBC), a u drugoj fazi, koja će se finansirati iz ovog zajma, gradiće se kanalizaciona mreža duga 450 kilometara i devet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u devet opština u Srbiji (Inđija, Ada, Doljevac, Lelić, Kušiljevo, Bezdan, Ćićevac-Stalać, Novi SAD II i Subotica).

Ukupni troškovi druge faze procenjuju se na 216,4 miliona evra.

Kamatna stopa je varijabilna, zasnovana na šestomesečnom euriboru – plus marža od 1,75 odsto godišnje. Zajmom od 183,9 miliona finansiraće se 85 odsto vrednosti projekta, dok će ostatak od 15 odsto biti finansiran iz budžeta Srbije.

Zašto je to važno?

Nivo sakupljanja i odvođenja i prečišćavanja voda u Srbiji je na niskom nivou čija je posledica mali broj postrojenja koja su u funkciji i koja ne obezbeđuju odgovarajući stepen prečišćavanja voda, a samim tim i nezadovoljavajući kvalitet prečišćenih otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotokova.

Srbija je pre nekoliko godina pokrenula projekat „Čista Srbija“ koji podrazumeva izgradnju komunalne infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Cilj projekta je izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u vrednosti od 3,5 milijarde evra – sa PDV-om – u 73 lokalne samouprave, odnosno na 93 lokacije u Srbiji, 159 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ukupnog kapaciteta 2,291,300 ekvivalentnih stanovnika, kao i 5.228.469,06 metara kanalizacione mreže.

(Nevena Petaković, Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: