Usvojene izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Novina je da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi.

Skupština Srbije (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o biračkom spisku prema kojima građani koji su promenili mesto prebivališta u periodu od 3. jula 2023. do 2. juna 2024. neće moći da glasaju na biračkom mestu novog prebivališta, već na onom pre promene. Za je glasalo 153 poslanika. protiv je bilo njih osmoro, a uzdržanih nije bilo.

Lutovac: Prvi, krupan korak ka povratku poverenja u birački spisak

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je ranije danas da je Predlog zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku samo prvi, krupan korak ka povratku poverenja u birački spisak, i model koji će važiti i za naredne izbore.

Lutovac je kazao da je to velika stvar u odnosu na izbore u decembru 2023. godine, ali da predstoji unapređenje izbornog procesa i da bi trebalo stvoriti obavezujuće uputstvo kako da mediji izveštavaju o izbornom procesu i razgovarati o odgovornosti i smeni članova Regulatornog tela za elektronske medije.

Lazović: Vlast posredno priznala da je bilo prekrajanja izborne volje građana

Poslanik grupe Zeleno-levi front (ZLF) – Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da je Predlog zakona o dopunama zakona o jedinstvenom biračkom neophodan zbog izbornih migracija i izbornog turizma.

On je na sednici Skupštine Srbije rekao da je veliki uspeh što može da se govori da je vlast posredno priznala da je bilo prekrajanja izborne volje građana.

Pavlović: Predlog neustavan u sva svoja tri člana

Poslanik grupe Mi – glas iz naroda Branko Pavlović izjavio je danas da je Predlog zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku neustavan u sva svoja tri člana.

On je na sednici Skupštine Srbije rekao da prvi član Predloga ugrožava neotuđivo izborno pravo građana da glasaju tamo gde stanuju kraće od šest meseci, zbog čega će oni imati dodatne troškove putovanja ukoliko žele da glasaju.

Pavlović je rekao da se drugim članom Predloga predlaže nešto što je apsolutno suprotno Ustavu i evropskim standardima jer predlaže retroaktivnu primenu zakona. Ocenio je da se iz političkih razloga poseže za ugrožavanjem ljudskih prava, sa čim Mi – glas iz naroda ne može da se složi.

Tepić: Strašno opasan zakon

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je danas da je Predlog zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku „smokvin listić“, čiji je cilj da vlast nakon epohalne izborne krađe može da kaže da je ispunila sve zahteve opozicije.

Ona je sednici Skupštine Srbije rekla da se izmenom Zakona ne eliminišu fantomski birači niti se sprečavaju nepravilnosti. Tepić je rekla da se problem fantomskih birača rešava tako što će se proveriti ko je dobio prebivalište od 1. januara 2018. godine i gde ti ljudi dobijaju plate i gde im deca idu u škole.

Ona je rekla da izmene Zakona služe da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka 2. juna mogli da kažu da su to bili izbori pod uslovima opozicije i da je to dokaz da 17. decembra 2023. godine nije bilo izborne krađe. Tepić je rekla da su zbog toga Predlog podneli samo poslanici dela opozicije, a ne i vlasti, zbog čega je to „strašno opasan zakon“.

Jovanov: Glasaćemo za izmene zakona

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov ocenio je ranije danas da su izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je predložio deo opozicije, nepotrebne, da su predložene na neodgovoran način, ali da će ta poslanička grupa glasati za predloženo zakonsko rešenje zbog „stabilnosti zemlje“.

Šta je već usvojeno?

Pre nešto više od dve nedelje, 23. aprila, poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kako bi rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima bili pomereni, odnosno, da bi svi lokalni izbori mogli da budu održani 2. juna.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je 3. aprila raspisala izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, a po usvajanju izmena Zakona, 26. aprila raspisala je i izbore za odbornike 66 lokalnih samouprava.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić potom je za 2. jun raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

Vreme / FoNet

Više o ovoj temi čitajte na:

.