Poskupela rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića poskupela je za 30 miliona dinara. Kao razlog nove cene navodi se samo „utvrđeni viškovi i manjkovi radova“

Trg Nikole Pašića 3. marta 2024. (Foto: Marko Dragoslavić, Fonet)

Vrednost ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića u Beogradu povećana je za oko 30 miliona dinara (256.000 evra), vidi se na Portalu javnih nabavki. Ugovorena vrednost radova je prvobitno bila oko 701 miliona dinara (sa PDV-om), a sada iznosi tačno 731.226.837 dinara.

Zašto je to važno?

Podizanje cene posla nakon potpisanog ugovora postala je uobičajena praksa u građevinskim radovima u Srbiji. Ovog puta, kao razlog poskupljenja navedeni su „utvrđeni viškovi i manjkovi radova“, iz čega se malo toga može zaključiti.

Viškovi radova iznose 28.143.342 dinara bez PDV-a, a manjkovi 3.080.442 dinara.

Tako je vrednost ugovora porasla na 609.355.698 dinara bez PDV-a, odnosno na 731.226.837 dinara sa PDV-om.

Ko gradi Trg?

Grupa od šest firmi dobila je ranije posao rekonstrukcije Trga Nikole Pašića u Beogradu, koja bi trebalo da bude završena krajem oktobra.

Iz odluke o dodeli ugovora vidi se da će na poslovima vezanim za rekonstrukciju trga angažovane firme – GP Invest gradnja, D.C. Energocoop, Slavija Proking, Alex E&C, Tesla sistemi i SDC Professional.

Najveći deo posla, preko 70 odsto, izvešće firma GP invest gradnja koja će biti zadužena za građevinske radove na spoljnom uređenju, instalacije vodovoda i kanalizacije, ozelenjavanje i mašinske instalacije.

Radovi na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića počeli su krajem februra.

Nevena Petaković/Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: