Srbiji preti zavisnost od uvoza hrane

Od izvoznog aduta, meso je postalo uvozna stavka. Zbog toga agroekonomisti upozoravaju da bi Srbija mogla da izgubi prehrambenu sigurnost i postane zemlja koja je zavisna od uvoza hrane.

Srbiji preti gubitak prehrambene nezavisnosti, upozoravaju eksperti. Foto: stockcentral, Envato

U odnosu na desetogodišnji prosek (2013-22.) svinja ima manje za oko 28 odsto, a goveda za oko 18 procenata. Agroekonomista Milan Prostran kaže iza “Vreme”: „Devedesetih smo imali smo skoro 1.600.000 goveda, a svinja je bilo preko 4,5 miliona”.

Šira slika

Srbija je nekada bila neto izvoznik poljoprivrednih proizvoda: izvozila je više mesa od pšenice, šećera. Međutim, prema prethodnom popisu 2012., u Srbiji u stočnom fondu bilo 908.102 grla goveda, a prema prošlogodišnjem popisu 725.408 komada. Svinja je 2012. bilo 3.407.318, a prema prošlogodišnjem popisu 2.263.705. Ukratko, trend smanjivanja nije od jučer i već traje decenijama.

Zašto je ovako?

Prema rečima agoekonimista, neohodno je da sa sadašnjih blizu sedam odsto izdvajanja za poljoprivredu iz ukupnog budžeta bude najmanje 10 odsto. Osim toga, sve vlade već decenijama zapostavljaju poljoprivredu, a ministri zaduženi za ovaj sektor smenjuju se kao na pokretnoj traci bez mogućnosti da kreiraju održivu politiku koja odgovara potrebama zemlje.

Posledice

Od izvoznog aduta, meso je postalo uvozna stavka. Zbog toga agroekonomisti upozoravaju da bi Srbija mogla da izgubi prehrambenu sigurnost i postane zemlja koja je zavisna od uvoza hrane. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: