Navodni detalji ubistva Danke Ilić: Policija u službi tabloida

Pojedinci iz policije stavili su se u službu tabloida u slučaju ubistva dvogodišnje Danke Ilić.

Detalj iz potrage za Dankom Ilić (Foto: MUP Srbije)

Bez utvrđivanja verodostojnosti iskaza, načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić je otkrio detalje izjava osumnjičenih za ubistvo devojčice Danke Ilić.

Šira slika

Slučaj načelnika Colića nije prvi u kojem su izbrisane razlike između policije i tabloida. On jasno ukazuje i ko ove medije snadbdeva  morbidnim i senzacionalističkim „vestima“ – tačnim ili netačnim, svejedno. Iz policije ne cure informacije, u pitanju je bujica. Tako je bilo kada je javnost bila zaokupljena ubistvom pjevačice Jelene Marjanović, hapšenjem bande Veljka Belivuka, tragedijama u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje. Dakle, istup Ninoslava Cmolića nije ništa novo.

Pisak u očima 

Povremeno MUP Srbije sankcioniše pojedine pripadnike zbog doturanja podataka tabloidima za novac. Međutim, u pitanju su pojedinci koji ne obavljaju važnije funkcije. Na drugoj strani, nadležni organi doneli su odluku da Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za Grad Beograd, nije prekršio zakon kada je na konferenciji za štampu pokazao spisak dece koju je maloletni učenik osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ planirao da ubije, već da to su učinili mediji. Ovim se policija i ostale državne institucije direktno izruguju javnosti u lice.

Posledice

Ne postoji zakonski i etički okvir koji „Informer“ nije prekršio izveštavajući o nestanku dvogodišnje Danke Ilić. Gostovanje načelnika Ninoslava Smolića na televiziji ove kuće pokazuje i ko su joj izvori. Posledica svega skupa biće još veće pogoršavanje ionako niskih standarda u medijima, te obesmišljavanje rada regulatornih tela i vladavine prava. (Vreme)

Više o ovome pročitajte na: