Policija: 8.000 prekršaja u nedelji kontrole vozača kamiona i autobusa

Rekorder je jedan 62-godišnji kamiondžija sa 29 prijava. Sam vozač je skrivio 13, a ostatak prevoznik, vlasnik vozila. Zajedno su platili kazne za ukupno 830.000 dinara.

Ilustracija (Foto: Pexels)

Srpska policija je u okviru međunarodne akcije 19-25. februara pojačano kontrolisala kamione i autobuse. Za tih nedelju dana proverila je oko 10.000 vozača i ustanovila skoro 8.000 prekršaja, saopštio je Dejan Stević iz Uprave saobraćajne policije.

Drugim rečima, po neki prekršaj je ustanovila kod bezmalo četvorice od pet vozača.

Rekorder je jedan 62-godišnji kamiondžija sa 29 prijava. Sam vozač je skrivio 13, a ostatak prevoznik, vlasnik vozila. Zajedno su platili kazne za ukupno 830.000 dinara.

Umorni, pijani i pod dejstvom supstanci za volanom kamiona

Čest prekršaj je prekoračeno dozvoljeno radno vreme, odnosno vožnje, i manipulacija tahografskih listića. Ima, međutim, i opasnijih.

„Posebno alarmira što smo čak 13 vozača teretnih vozila uhvatili u vožnji pod dejstvom alkohola … i trojicu koji su vozilom u radno vreme upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, rekao je Stević.

Kod vozača autobusa najviše prekršaja bilo je prekoračenje vremena upravljanja i zloupoteba tahografskih listića. Barem ni jedan od kontrolisanih vozača nije bio pijan ili drogiran.

Šta je tahograf?

Tahograf beleži svaki pokret kamiona 28 dana unazad. Dakle, evidentira brzinu kretanja u svakom trenutku, vreme vožnje i zaustavljanja. Uvidom u tahograf na kamionu, policija može da ustanovi prekršaje iz prethodne četiri sedmice.

Međutim, pri kontroli prevoznika, pregled podataka je dostupan punih godinu dana. Toliko su, naime, prevozničke firme dužne da čuvaju podatke tahografa na svojim vozilima.

To znači i da policija za toliko unazad može da ustanovi prestupe, od prekoračenja brzine, do prekoračenja vozačevog radnog vremena.

Srbiji manjka vozača kamiona i autobusa

Našoj zemlji nedostaje oko 20.000 kvalifikovanih vozača kamiona i autobusa i zato je izmenjen Pravilnik o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače. Sada za volan kamiona mogu i mladi već od 18 godina, a autobusa sa 21.

Poslodavci rešenje traže uvozom iskusnih profesionalaca i Indije i drugih azijskih zemalja. Uglavnom traže ljude starosti 30-45 godina, sa znanjem engleskog jezika.

Kvaka je, upozorava Aleksić, što ti stranci ne mogu u međunarodni saobraćaj.

Više o ovoj temi pročitajte ovde: