Dačić: Teroristički napad ispred ambasade Izraela

Napad na policajca ispred izraelske ambasade u Beogradu je akt terorizma, rekao je danas ministar policije Ivica Dačić. On je ocenio da je to napad na Srbiju i žandarmeriju i osumnjičio islamistički pokret vehabija.

Napad na policajca iz obezbeđenja izraelske ambasade je čin terorizma, rekao je Ivica Dačić. Je je, uz ogradu da je istraga u toku, osumnjičio islamistički vehabijski pokret. (Foto: Marko Dragoslavić, Fonet)

Za sada neimenovani napadač strelom iz samostrela teško je ranio žandarma iz obezbeđenja ambasade. Policajac je uspeo da odgovori vatrom i usmrti napadača. 

Teško ranjeni policajac, Miloš Jevremović, je na urgentnoj hirurgiji Kliničkog centra Srbije. On je u bolnicu prevezen u svesnom stanju, strele zabodene u vrat, javila je Radio-televizija Srbije.

Žandarm izašao iz hirurgije, u stabilnom stanju

Hirurzi su odstranili projektil i Jevremović je sada stabilan, na intenzivnoj nezi.

Napadač je ranio policajca na dužnosti u kućici ispred ambasade. To je bilo oko 11 sati.

„Prilazio je više puta policajcu … pitao ga gde je muzej, na šta je žandarm odgovorio da u blizini, nema nikakvog muzeja”, rekao je Dačić novinarima ispred Urgentnog centra.

“Onda se ponovo vratilo, otvorio vrata kućice i iz kese koju je nosio izvadilo samostrel i pogodilo ga u vrat“, rekao je, dodajući da je napadač nosio i nož.

Vehabijski pokret pod sumnjom, ali istraga još traje

Dačić je naveo da se sumnja da je iza napada vehabijski pokret. Nekoliko ljudi iz okruženja ambasade je preventivno uhapšeno, dodao je ministar unutrašnjih poslova.

„Zajedno sa bezbednosnim službama gledamo da povežemo čitav taj slučaj. Ne bih sada dodavao neke detaljne informacije”, rekao je. “Ali … neke sumnje su već prisutne”. 

Ima, naime,  indicija da je reč o licima poznatim bezbednosnim službama, “a pre svega, da je reč je o vehabijskom pokretu. 

“Kažem još jednom, to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušimo ono što tužilaštvo radi“, rekao je Dačić.

Istragu je preuzelo Specijalno tužilaštvo.

U zgradi nije bilo Izraelaca

Inače, u zgradi ambasade u vreme napada nije bilo nikog od diplomatskog osoblja ili drugih izraelskih državljana, saopštili su iz diplomatskog predstavništva za N1.

Kompas