Po treći put prekinuto glasanje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu: Muškarac udario studentkinju (FOTO, VIDEO)

Izbori za studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu prekinuti su po treći put nakon što je član izborne komisije udario studentkinju koja je pokušavala da spreči glasanje.

Izvor: X/@Radio021/PrintScreen

Studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) pojavili su se na fakultetu još u 6 časova ujutro gde su zatekli petnaestak osoba iz grupe povezane sa studentskim parlamentom zaključane u prostoriji za glasanje.

Šta se dogodilo?

Muškarac, student doktorskih studija i član izborne komisije, nosio je glasačke kutije. Kada je studentkinja iz grupe STAV pokušala da ga spreči, on se okrenuo, nasrnuo na nju, pa laktom udario Ivanu Macak, predsednicu parlamenta, javlja reporter 021.rs sa lica mesta.

Na fakultet je došla i policijska patrola, a Hitna pomoć je odvezla Macak. Ona je trenutno predsednica parlamenta, ali i kandidatkinja Ruske stranke za lokalne izbore u Novom Sadu.

Šira slika

Studenti iz STAV-a su uspeli da uđu u prostoriju u 8h, kada je počelo glasanje, kako bi ponovo blokirali ovaj proces, jer je kandidovana samo jedna lista.

Kako javlja reporter 021.rs, u jednom trenutku je došlo do sukoba između dve grupe.

Šta su im zahtevi?

Studenti STAV-a zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.

Ovde je glavni problem što je rukovodstvo Studentskog parlamenta tako promenilo pravilnik da je potrebno da se prikupi 500 potpisa podrške, što je 10 odsto od broja studenata ovog fakulteta. 

Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što zapravo po pravilniku svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti.

Kompas/021