Plate Nadzornog odbora EPS-a iznose 20.000 evra: Šta kaže sindikat, a šta EPS?

Glavni poverenik Sindikata EPS-a tvrdi da članovi Nadzornog odbora dobijaju mesečnu naknadu od po 20.000 evra. EPS demantuje i kaže da ova informacija nema veze sa realnošću.

Radnicima EPS-a je od dolaska novog Nadzornog odbora, kako kaže Dragoslav Ljubičić, plata povećana za iznos inflacije, što je beznačajno, pa bar jedan-dva inženjera mesečno napušta kompaniju. (Foto: Milica Vučkovć / EPS)

Glavni poverenik Sindikata EPS-a „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić je izjavio da članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS), osim predstavnika sindikata, dobijaju mesečnu nadoknadu od po 20.000 evra, prenosi Boom93.

U pitanju su tri stručnjaka iz Norveške u Nadzornom odboru Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken. Osim plate, imaju pravo i na nadoknadu troškova smeštaja i avionskog prevoza kada dolaze u EPS.

Ljubičić je rekao da je bivši v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević dobio otkaz, između ostalog, i zbog toga što nije želeo da potpiše rešenja o tako visokim mesečnim nadoknadama.

Plate povećane sedam puta za godinu dana

Pre godinu dana EPS je transformisan iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Tako je prestalo da važi ograničenje zarada, što se vidi i u finansijskom izveštaju.

Ukupna zarada organa upravljanja i nadzora u 2023. iznosila je 470.500 evra, a samo godinu dana ranije je za njihove plate izdvojeno oko 66.000 evra. Dakle, njihove plate su uvećane za oko sedam puta.

Prilikom predstavljanja članova Nadzornog odbora, u junu prošle godine, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nije konkretno odgovorila na pitanje koliko će oni biti plaćeni, ali je rekla da su „promenom pravne norme hteli da naprave preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene, kako bi EPS na tržištu poslovao konkurentno“.

Ko su tri stručnjaka

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Oluf Ulset je magistar ekonomije sa Norveške škole ekonomije, bivši državni sekretar norveškog premijera i dugogodišnji izvršni direktor i član odbora kompanija i organizacija u energetskom sektoru Norveške, navodi se u biografiji koju je objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Član Nadzornog odbora Per Sanderud je magistar ekonomije sa Univerziteta u Oslu, radio je u više ministarstva Norveške.

Hilde Baken, kako je navedeno u biogrfiji ima dve diplome inženjera za naftu sa Norveškog instituta nauke i tehnologije i sa Univerziteta tehnologije u Delftu u Holandiji.

Šta kažu iz EPS-a

Elektroprivreda Srbije saopštila je da su informacije o zaradama članova Nadzornog odbora tog akcionarskog društva koje su se pojavile u javnosti, apsolutno netačne i nemaju veze s realnošću, piše N1.

„Zarade su poslovna tajna, a visine naknada su usaglašene sa visinom naknada koje imaju slična preduzeća u zemlji, odnosno njihovi Nadzorni odbori. Odluke o visinama zarada članova NO, koji su kredibilni međunarodni i domaći stručnjaci, donete su na osnovu sveobuhvatne analize koju je uradila nezavisna kuća, uzimajući u obzir uporedive kompanije iz privatnog i javnog sektora u Srbiji i regionu“, stoji u kratkom saopštenju EPS-a.

K.S. Kompas/Boom93/N1