PIO gubi 300 miliona evra godišnje zbog plata „na ruke“

„Procene su da u Srbiji postoji od 200.000 do 250.000 starijih građana bez ikakvih prihoda“, kaže predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Izvor: Envato

Fond za penziono i invalidsko osiguranje godišnje gubi više od 300 miliona evra zbog toga što deo poslodavaca ne uplaćuje doprinose na ukupnu zaradu već „na ruke“, na koje ne uplaćuje doprinose, rekao je predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

Zašto je to važno?

To je važno zato što se na taj način smanjuje i osnovica za buduću penziju zaposlenih, piše Politika.

„Problem je i što je stopa doprinosa za PIO smanjena sa 26 na 24 odsto“ čime su prihodi PIO fonda umanjeni „za oko sedam odsto ili oko 430 miliona evra u 2024. godini“. Smanjenjem stope doprinosa PIO uz zadržavanje visine dotacija iz budžeta smanjena je suma za podelu na penzije“, rekao je Tamburić.

Penzija za sve?

„Smatramo da svaki građanin stariji od 65 godina bez penzije i drugih prihoda ima ustavno pravo na neki oblik socijalne penzije koja treba da bude manja od najniže penzije. Socijalne penzije obezbeđuje većina evropskih država. Procene su da u Srbiji postoji od 200.000 do 250.000 starijih građana bez ikakvih prihoda. Ako bi najniža penzija iznosila oko 150 evra, trošak bi bio oko 350 miliona evra godišnje. Ovakve penzije bi tehnički mogao da isplaćuje Fond PIO“, predložio je Tamburić.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: