Plenković i Milanović odmeravaju snage na izborima u Hrvatskoj

Prvi put u istoriji zemlje državljani Hrvatske na birališta izlaze u sredu. Ovu odluku je doneo predsednik države Zoran Milanović i raspisao izbore pre izbora za Evropski parlament koji će se održati u junu

Ilustrativna fotografija (Foto: Envato)

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju se danas, a na njima snage odmeravaju premijer Andrej Plenković i njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i predsednik države Zoran Milanović koji, ne hajući za brojne kritike, predvodi opozicionu Socijaldemokratsku stranku. Dosadašnja istraživanja pokazuju da Hrvatsku očekuje veoma neizvesna izborna trka.

Odstupanje od pravila

Prvi put u istoriji zemlje državljani Hrvatske na birališta izlaze u sredu. Ovu odluku je doneo predsednik države Zoran Milanović i raspisao izbore pre izbora za Evropski parlament koji će se održati u junu. Milanović formalno nije učesnik parlamentarnih izbora, njegovo se ime nije našlo na izbornoj listi, ali u gotovo svakodnevnim izjavama poručivao je kako će nakon izbora on sastavljati novu Vladu i kritikovao trenutni sastav Vlade na čelu sa Andrejem Plenkovićem.

Sastav Sabora

Hrvatski parlament ili Sabor ima 151 mesto.

  • Zemlja je podeljena na 12 izbornih jedinica.
  • U 10 izbornih jedinica bira se po 14 zastupnika.
  • Preostale dve izborne jedinice su posebne – u 11. izbornoj jedinici hrvatska dijaspora bira tri zastupnika, a u 12. pripadnici nacionalnih manjina biraju osam.
  • Poslanici se na izborima u Hrvatskoj 2024. biraju kao i prethodnih godina – tajnim glasanjem, neposredno.
  • Izbori se održavaju na svake četiri godine i Hrvatska nema praksu čestog održavanja prevremenih izbora.
  • Ukupno 3.733.283 hrvatska državljanina ima pravo glasa 17. aprila, što je za 127.000 ili tri odsto manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2020. godine.

Velika očekivanja

Prema prvoj anketi Agencije Ipsos, nakon što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavio da će predvoditi opozicionu SDP na parlamentarnim izborima, na biračka mesta sigurno će izaći čak 69 odsto biračkog tela, dok je samo šest odsto reklo da sigurno neće izaći na birališta. Prema ovoj anketi, čak 86 posto ljudi izražava čvrstu ili malo manje čvrstu volju da izađe na izbore, što bi bila visoka izlaznost u odnosu na prethodne paralmentarne izbore održane 2020. godine, kada je na birališta izašlo malo manje od polovine birača.

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 posto želi za premijera aktuelnog šefa države Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića.

M.J., J.G. / Vreme

Video: FoNet

Više o ovoj temi čitajte na: