Rekonstrukcija ili uništenje beogradskog Parka Bristol pod velom gradnje garaže?

Građani strahuju da je najavljena rekonstrukcija Parka Bristol u Beogradu zbog gradnje garaže samo paravan za uništenje te zelene površine.

(Foto: Wikipedia/N.Medjedovic)

Udruženje „Naša mesna zajednica“ upozororilo je da je u toku javni uvid u urbanistički projekat za izgradnju podzemne garaže u Parku Bristol kod spomenika kulture „Hotel Bristol“ na Savskom vencu u Beogradu. Izgradnja garaže na tom mestu bi prema njihovim rečima dovela do uništenja parka, koji će se raskopavati pod velom rekonstrukcije.

Šta je u planu da se izgradi?

„Izradu urbanističkog projekta finansira Beograd na vodi d.o.o, a planiranom rekonstrukcijom parka je predviđeno da se zadrži svega pet od postojećih 86 stabala, pa će građani ostati bez gotovo svih odraslih stabala da bi se obezbedilo 450 parking mesta u podzemnoj garaži u dva nivoa“, kažu iz tog udruženja.

Prema navodima saopštenja, urbanističkim projektom je planirano da se na krov garaže koja će zauzimati 70 odsto ukupne površine parka postavi „zeleni krov“ debljine 1,7 do dva metra na kojem treba da se zasadi između ostalog novo drveće.

Šira slika

„Postojeće drveće je visine i do 20 metara a platan i kesten kojima park obiluje imaju dubok koren za koji svakako nije dovoljno dva metra zemlje sa sve prostorom za sadnju sadnica. Predviđeno je i privremeno izmeštanje spomenika Krst sa Male pijace“, navodi se u saopštenju Naše mesne zajednice.

Dodaje se da je planom generalne regulacije Beograda, koji je plan višeg reda, za područje parka planirana namena – javna zelena površina.

„Planom generalne regulacije mreže javnih garaža uopšte nije predviđeno pravljenje javne garaže na ovoj lokaciji, pa jedino što će biti rezultat ove ‘rekonstrukcije’ parka je da će građani ostati bez jedne od retkih preostalih zelenih površina u ovom delu grada dok će garažu koristiti stanari i posetioci Beograda na vodi“, ukazuje se u saopštenju. (Kompas/FoNet)