Ubistvo penzionera u zatvoru: Stražari žmurili na zlostavljanje, država žmuri na smrt

Epilog istrage o ubistvu penzionera S. B. (74) u zatvoru u Padinskoj Skeli još uvek se ne nazire. Od javnosti je pokušano da se sakrije da je ubijen tako što je mučen i silovan u ćeliji.

Zatvorenici redovno beže iz nigerijskih zatvora. U poslednjem incidentu, bujica je oštetila zatvorski zid, a kroz prolaz je klisnulo 118 osuđenika. Nejasno je još je li među njima bilo i terorista Boko Harama. (Foto: Envato)

Istraga o ubistvu penzionera S.B. (74) još traje. Javnost je sa mesec dana zakašnjenja saznala da je su ga trojica mladića starosti 20 i 21 godinu mučili i seksualno zlostavljali u ćeliji, a da su zbog tog slučaja suspendovani upravnik zatvora Vladimir Bukvić i desetorica čuvara.

Šta se dogodilo?

Penzioner S.B. je u Padinskoj Skeli izdržavao kaznu od 30 dana. Na odsluženje je došao jer nije imao novca da plati prekršajnu kaznu od 30.000 dinara za bacanje petarde sa svog prozora u vreme novogodišnjih praznika.

S.B. nije svoju zatvorsku kaznu odslužio do kraja. Podlegao je povredama od zlostavljanja. Obdukcija je pokazala da je pre smrti čak i silovan.

Šira slika

U više od 20 kazneno-popravnih zavoda u Srbiji o bezbednosti brine oko 4.000 čuvara. Oni su dužni ne samo da se staraju o redu i miru već i da primete povrede i promene u ponašanju osuđenika, kao i reaguju na vreme.

Bivši osuđenik Đorđe Vasilijević, koji je više od decenije proveo u Padinskoj Skeli, tvrdi da mu nije jasno kako niko od stražara nije ništa čuo dok su trojica cimera premlaćivali i mučili penzionera.

„Pored toga mi nije jasno kako niko nije primetio povrede. Problem je u tome što namerno niko ništa nije hteo da vidi“, kaže Vasiljević.

Iza kulisa

Vasiljević napominje da je očigledno da je ovde zakazao kompletan društveni sistem, ne samo zatvorski.

„Penzioner je ubijen jer nažalost nije bio bitan nikome i zato što se više od polovine stražara ‘ne meša’ u svoj posao. Ona poštena trećina ne žele da se upliću kako bi sačuvali posao – zaključuje bivši osuđenik.

Paradoks je da zamenica zaštitnika građana nije zabeležila nikakav propust iako je monitoring zatvora u Padinskoj Skeli završila samo dva dana pre ubistva S. B.

U izveštaju zaštitnika građana navedeno je „profesionalno postupanje rukovodstva i zaposlenih“. Zaštitniku građana je zatvor bio dužan da omogući i razgovor sa zatvorenicima, a da je iko tih dana pogledao penzionera S. B. nema dileme da bi video da mu je vidno loše. (Vreme)

Više o ovome pročitajte na: