Pada li Sergej Šojgu sa svojim zamenikom?

Hoće li korupcionaške optužbe oboriti moćnog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua? MIšljenja ruskih posmatrača su podeljena.

Iz luksuza u kavez od pleksiglasa u sudnici: Je li zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov preterao sa lopovlukom ili je samo lutka u kremaljskom obračunu moćnika za mesto uz Putina? (Foto: Fonet/AP)

Šojgu od hapšenja svog saradnika pokušava da pošalje signal da sve ide uobičajenim tokom. Međutim, rastući skandal mu ne ide na ruku, posebno jer izgleda da ga je lansirao neki rival nastojeći da mu oslabi moć.

Hapšenje Timura Ivanova, jednog od 12 zamenika ministra odbrane, bilo je iznenađujuće na pvi pogled, navodi Rojters u današnjioj analizi. Neočekivano je jer su zapljuštale optužbe kažnjive dugogodišnjim zatvorom baš po ministarstvu koje vodi rat u Ukrajini.

Čudan trenutak za aferu

Sve to erodira i kredibilitet vojske, koja u Ukrajini izvodi radove. Otkud onda baš sada ispostavljanje računa?

Navode da Ivanov živi daleko iznad mogućnosti svoje plate, odnosno da se on finansira korupcijom u javnost je pre više od godinu dana iznela fondacija pokojnog opozicionara Alekseja Navaljnog. 

Posledica nije bilo do ove nedelje, kada su kamere snimile vidno Zbunjenog Ivanova u sudnici, uniformisanog u kavezu od pleksiglasa koji je prethodno ugostio mnoge protivnike Kremlja. Ivanov, 47, je odbacio optužbe da se ugrađivao u lukrativne poslove ministarstva.

Borba klanova za mesto uz Putina

Domaći politički analitičari ukazuju da hapšenje ilustruje nemilosrdnu tučnjavu klanova u boirni za moć i novac u neprozirnom ruskom političkom sistemu.

Ti klanovi funkcionera i biznismena koji dele zajednički interes motaju se oko vojske, službi, policije i vojnoindustrijskog kompleksa, nastojeći da prodube sopstveni uticaj. Jedan od tih klanova je iz St. Peterburga, Putinovog rodnog grada, a neki članovi ga lično poznaju.

“Nekome iz elite se ne dopada što je Šojgu toliko ojačao”, ocenila je Tatjana Stanovaja iz Karnegijevog rusko-evroazijskog centra. “Sve to nije došlo od Putina, ali jeste od ljudi bliskih Putinu”.

Ojačali Šojgu nekome smeta

Prema njenim rečima, hapšenje Ivanova je udarac na nabujalu moć ministarstva odbrane i pokušaj vraćanja stvari u nekakvu ravnotežu.

Abas Galiamov, nekada pisac kremaljskih govora, a sada “strani agent”, ocenjuje da je hapšenje napad koji treba da oslabu Šojgua . 

“Ivanov je jedan od najbližih Šojguovih saradnika … njegovo hapšenje uoči predstavljanja nove vlade nagoveštava bleduće šanse sadašnjeg ministra da zadrži fotelju”, rekao je.

Ivanova je istraživala kontraobaveštajna služba državne bezbednosti FSB, naveli su ruski mediji posle hapšenja. To je, inače, takav slučaj najvišeg profila od kako je Rusija februara 2022. napala Ukrajinu.

Je li mesto ministra odbrane sada na oglasima?

Državni mediji su u međuvremenu javili da je Šojgu smenio Ivanova, ali skandal samo dve nedelje pre nego što Putin postavi nove ministre može da znači da je Šojguov posao izašao na oglase.

Njegovog zamenika tužioci terete za uzimanje, prema medijskim navodima, najmanje milijardu rubalja, odnosno skoro 11 miliona dolara. Novac je uzimao za svoj – državni – potpis na lukrativnim ugovorima sa privatnim izvođačima za razne poslove.

Za sada, malo ko je spreman da se kladi da skandal znači i kraj za Šojgua. On se dokazao kao potpuno odan Putinu, uz značajnu promociju uticaja zbog rata. Pa opet, jasno je da hapšenje Ivanova mora uticati na Šojguov status uz svemoćnog predsednika.

Omiljena meta zbog saplitanja vojske po Ukrajini 2022.

Šojgu je omiljena meta ruskih blogera zbog čestog ruskog saplitanja u Ukrajini, posebno u prvim mesecima rata. On je juna prošle godine preživeo, ali dobrano načet, i pobunu plaćenika grupe Vagner, čiji je lider Jevgenij Prigožin kasnije nesrećno stradao u padu aviona.

Sada, skandal oko Ivanova postavlja pitanja koja indirektno gađaju ministra, rekla je Tatjana Stanovaja. “Kako to da mu neko toliko blizak ispred nosa ukrade toliko novca, na primer”, rekla je.

Među onima koji ne veruje da Šojgu u maju neće ponovo zasesti za Putinov ogromni sto je nekadašnji savetnik u Kremlju, Sergej Markov.

“Svi se uzrujano pitaju hoće li Šojgu ili neće biti u novoj vladi posle 7. maja”, napisao je Markov u svom blogu. “Smirite se, hoće. Šojgu je posle katastrofe iz 2022. stvorio novu armiju, koja je odbacila ukrajinsku ofanzivu prošle godine, a koja ove godine napreduje”.

Moža je ipak samo raskalašnost Ivanova u pitanju

Ne nagađaju svi da je Ivanov pao kao kolateralna šteta u obračunun sa Šojguom. Neki ukazuju na njegovu sklonost ka zapadnom stilu života u vreme kada se Putin sa Zapadom bori za opstanak. 

Drugi, pak, jednostavno ukazuju da se previše pokazivao sa luksuznih odmora na rentiranim jahtama, u iznajmljenim Rols-Rojsevima i na raskalašnim partijima. Ukratko, kako “carski jede u vreme kuge”, kako navodi ruska poslovica.

Šojgu za sada ćuti, a u Kremlju su novinarima poručili da se oslanjaju isključivo na zvanična saopštenja.

B. B./Kompas