Pad kamatnih stopa ići će sporije nego što se mislilo

Iako se prošle godine mislilo da će 2024. doneti ozbiljno smanjivanje kamata, to se nije desilo. Inflacija ostaje upornija od očekivane

Evropska centralna banka (Foto: Boris Roessler, dpa)

Smanjenje najvažnijih kamatnih stopa je potez koji željno iščekuju i građani i privreda u Srbiji, ali ovo obaranje možda neće ići tempom na koji su svi računali. Globalni inflatorni rizici su i dalje previsoki za ubedljiviju monetarnu politiku.

Zašto je to važno?

Kamatne stope centralnih banaka utiču na nivo kamata koje banke naplaćuju građanima i privredi na odobrene kredite. Zbog visoke inflacije, kamatne stope su u poslednjih par godina drastično porasle, pa je sada daleko skuplje uzeti kredit (a i plaćati one ranije uzete) nego što je to bio slučaj tokom prethodne decenije.

Ove godine, analitičari su očekivali smirivanje inflacije i jače spuštanje kamatnih stopa, ali sada menjaju mišljenje.

Čemu da se nadamo?

Referetna kamatna stopa u Srbiji je trenutno na 6,5 odsto, a ukoliko na kraju godine dostigne projektovanih pet odsto, još uvek  će biti daleko od „boljih vremena“ početkom 2022. godine, kada je bila na 1,5 odsto.

„Još uvek vidimo da Narodna banka čeka da Evropska centralna banka (ECB) i (američki) Fed prvi krenu, pre nego što smanji sopstvene stope, verovatno počevši od jula. Predviđamo da će NBS do kraja godine kamatnu stopu oslabiti za ukupno 1,25 procenata, ako ne bude novih inflacionih šokova“, navodi Erste banka u poslednjem izveštaju za region.

Ranije su i ekonomisti Kvartalnog monitora u Beogradu i Svetske banke procenili da će kamatne stope u Srbiji ostati povišene „do kraja godine ili još neko vreme.“

Ove procene ne iznenađuju, jer je inflacija u SAD neočekivano skočila prema poslednjim izveštajima, zbog čega će verovatno i ECB i Fed sačekati sa popuštanjem u monetarnoj politici.

Aleksandra Nenadović/Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: