Otkaz na RTV zbog „jao Bože“: Kako su se kola slomila na mladoj novinarki

Novinarka Radio-televizije Vojvodine Zorana Nikoletić je u Dnevniku koji je emitovan 17. juna započela prognozu vremena u Srbiji za naredni dan, ali je u pola rečenice zastala i izgovorila: „Jao Bože!”.

Foto: Screenshot/RTV

Prilog je nakon toga završen, voditeljka Dnevnika RTV je odjavila informativnu emisiju, a prognozerka je dobila – otkaz.

Šta kaže sindikat?

Nakon što su sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zatražili su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim poslovima zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza – usledila je reakcija direktora ove medijske kuće.

Goran Karadžić, generalni direktor RTV Vojvodina, izjavio je za „Danas“ da je greška mlade novinarke dovoljna za otkaz.

Kako funkcioniše televizija?

Kako su objasnili u sindikatu, „greška je otišla u etar“ jer pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu proverili snimak. Evidentno je da je u programu emitovan snimak koji za to nije bio predviđen.

U radu na televiziji, greške se događaju i kada se snima i kad se emituje uživo. Publika na to obično gleda sa simpatijama i blagonaklono.

Đavo u detalju

Iako je sindikat RTV detaljno opisao ceo lanac odgovornih, kola su se slomila na najslabijoj osobi: mladoj novinarki koja je zaposlena preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Na privremenim i povremenim poslovima, nezvanično, radi najmanje oko 100.000 građana Srbije. Reč je o poslovima koji, po prirodi stvari, ne bi trebalo da traju duže od 120 dana u kalendarskoj godini. To su, na primer, poslovi u poljoprivredi, sezonski rad u ugostiteljstvu, privremeni dopunski poslovi, pomoć u slučaju manjka radnika…

Tačnih podataka o broju ovakvih radnika u Srbiji nema, ali je poznato da javna preduzeća, što RTV jeste, ovo često koriste. Tako je recimo JP Pošta Srbije samo u 2020. godini zaključila više od 1800 takvih ugovora.

Prilog je nakon toga završen, voditeljka Dnevnika RTV je odjavila informativnu emisiju, a prognozerka je dobila – otkaz.

Priredili: I.M.- J.G./Vreme

Više o ovome pročitajte OVDE