Olimpijski komitete Srbije suspendovao Veslački savez Srbije

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) suspendovao je danas Veslački savez Srbije (VSS) iz članstva, u okviru hitne akcije „u cilju zaštite kvalifikovanih veslačica i veslača za Olimpijske igre“.

Ilustracija (Foto: allatsyganova/Envato)

Na hitno sazvanoj sednici Izvršnog odbora OKS pokrenut je postupak protiv VSS usled narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) zbog niza nepravilnosti u radu u dužem vremenskom periodu. VSS je do okončanja tog procesa suspendovan iz članstva u OKS, navedeno je u saopštenju.

Šta se dogodilo?

Svetska veslačka federacija obratila se krajem prošle nedelje Ministarstvu sporta i OKS pismom u kojem zahteva da se hitno reši situacija u VSS.

U nizu nepravilnosti koje prate rad VSS kroz ceo četvorogodišnji olimpijski ciklus, Svetska veslačka federacija posebno ističe negativni kontekst koji je već izazvao višestruke štetne posledice u organizaciji dva velika veslačka takmičenja u Srbiji – Svetski kup 2022. i Svetsko prvenstvo 2023.

Šira slika

Netransparentno delovanje i velika dugovanja VSS doveli su do oduzimanja Evropskog prvenstva 2025. godine Srbiji, podsetila je Svetska veslačka federacija i istakla da je bila primorana da donese „nezabeleženu odluku do sada“ i da suspenduje VSS u januaru 2024. godine, čime je veslačicama i veslačima iz Srbije privremeno bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

„Događaji pred početak kvalifikacione olimpijske regate u Lucernu doveli su do situacije koju Svetska veslačka federacija više nije spremna da prihvati. Vođeni dugoročnim interesom za sportiste iz Srbije, Svetska veslačka federacija navela je da je posvećena preduzimanju čvrstih mera kako bi zaustavila delovanje VSS koje karakterišu kao direktne poteze na štetu naših veslača. Posebno je apostrofirana uvredljiva i preteća komunikacija prema zvaničnicima Svetske veslačke federacije od strane gospodina Dušana Kovačevića, predsednika Izvršnog odbora VSS koja se dogodila 20. maja 2024. godine“, naveo je OKS.

Svetska veslačka federacija je vrhovnim institucijama sporta u Srbiji dala rok od mesec dana za rešavanje situacije u VSS. Kao jednu od mera ukoliko to ne bude urađeno, navode moguću novu suspenziju VSS.

Šta dalje?

Da bi se izbegla ta situacija i da bi se zaštitili najbolji domaći veslači i veslačice od mogućih negativnih uticaja na pripreme i nastup na Olimpijskim igrama, Izvršni odbor OKS je jednoglasno odlučio da pokrene postupak protiv VSS zbog moguće povrede Etičkog kodeksa MOK i da do okončanja tog postupka suspenduje VSS iz članstva.

„Ova suspenzija se ne odnosi na veslačice i veslače koji su učesnici sportskih programa OKS koji se takmiče na takmičenjima u ingerenciji OKS“, saopštio je OKS i dodao da će dalje nastaviti direktno da finansira pripreme i nastupe najboljih veslačica i veslača kako bi se obezbedile njihove nesmetane pripreme za nastup na Olimpijskim igrama.

OKS je najavio da će u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom sporta i Svetskom veslačkom federacijom pronaći najbolji i najbrži način za rešavanje statusa veslačkog sporta u domaćim i međunarodnim okvirima, kako bi se zaštitili sportisti Srbije.

FoNet

Pročitajte i: