Olena Zelenska u Beogradu: Udaljavanje Srbije od Rusije ili flertovanje sa Zapadom

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska boravila je tokom vikenda u Beogradu, a mediji su objavili da je zajedno sa Tamarom Vučić posetila Narodnu biblioteku u Beogradu i prošetala Kalemegdanom.

Foto: Printskrin/Youtube/Kosovo Online

Supruga predsednika Ukrajine Aleksandra Zelenskog došla je tokom vikenda u Beogradu zajedno sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Dimitrijem Kulebom. Ovo je od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine prva poseta nekog visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji

Balansiranje sa Zapadom

O poseti Zelenske Beogradu izvestili su i svetski mediji, a agencija Rojters navodi da je ona upriličena na visokom nivou, ali je medijski ispraćeno samo njeno druženje sa suprugom Aleksandra Vučića, bez objašnjenja šta je bio pravi cilj posete.

„Zbog tradicionalnih istorijskih, verskih, religijskih, političkih i vojnih veza, u Srbiji je raširen proruski sentiment“, navodi Rojters, uz ocenu da „srpski populistički predsednik Aleksandar Vučić pokušava da balansira između kandidature (Srbije) za EU članstvo i veza s Rusijom i Kinom“.

Navodi se takođe da je Srbija osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama i na drugim međunarodnim forumima, ali je dosad odbijala da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Vučić se video sa Zelenskim tri puta

Rojters podseća i da se Vučić dosad sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tri puta na međunarodnim forumima u inostranstvu, poslednji put u februaru na regionalnom sastanku u Tirani.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Britanska agencija podseća da se prošle godine, u poverljivom dokumentu Pentagona koji je procureo, navodi kako je „Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih je poslala Ukrajini“.

Zanimljivo je da ništa o poseti Kulebe i Zelenske Beogradu nije ništa objavila ambasada Ukrajine u Srbiji. Utisak je da su obe strane želele da prikriju ciljeve satanka, te su stoga prve dame bile zadužene za skretanje pažnje medija.

V. Ž./FoNet

Pročitajte i: