„Parastos za Omladinski stadion“: Ruiniran, pa zaboravljen, a danas na meti investitora za skupe kvadrate

OFK Beograd će najverovatnije ući u Superligu naredne sezone, najjače domaće fudbalsko takmičenje. Klub je najavio da će svoje utakmice igrati na novoizgrađenom stadionu Kraljevica u Zaječaru, pošto Omladinski stadion na Karaburmi ne zadovoljava uslove igranja najvišeg ranga.

Foto: Miroslav Dragojević

A kako je OFK Beograd došao u situaciju da mu stadion ne zadovoljava uslove? Raspad Omladinskog stadiona počeo je daleko pre raspada OFK Beograda, koji je 2016. ispao iz Superlige.

Ničiji i zaboravljen

Imovinsko pravno pitanje stadiona nerešeno je decenijama jer je formalno pripadao Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, te sada tvrde da nadležnost nad njim nemaju ni Grad Beograd, ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo za omladinu i sport, ni Fudbalski savez Srbije.

Zbog ovog problema OFK Beograd pre više od decenije nije mogao da instalira ni nove reflektore koji su bili donacija UEFA, jer klub ne raspolaže stadionom, pa ne samim tim ne može polagati pravo za traženje građevinskih i drugih dozvola za radove na stadionu.

Namerno prepušten samom sebi

Mnogi bivši članovi kluba smatraju da je stadion namerno ostavljen da visi u vazduhu po pitanju imovinsko pravnog statusa kako bi se sam od sebe urušio i time postao lak plen investitorima koji su odavno bacili oko na parcelu za gradnju skupih stanova s pogledom na Dunav.

Oni su više od decenije upozoravali da će kultni stadion, na kome se fudbal igrao i pre Drugog svetskog rata, postati plen privatnika koji ne znaju ni šta je tradicija i istorija tog mesta.

Prethodna uprava sa direktorom Stevanom Višnjićem uspela je da se izbori da se barem zemljište imenuje za sportsku namenu i da se time makar formalno zabrani bilo kakva stambena gradnja na tom mestu. Međutim, sada postoji sumnja u novu upravu na čelu sa Kostadinom Terzićem, sinom direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića, i Andrejom Mrkelom, sinom sportskog direktora FK Crvena zvezda Mitra Mrkele, da će ono što je izborila prethodna uprava biti poništeno.

U Zaječar za ljubav Vučiću

U ovu tvrdnju ide i to da se odlazi čak u Zaječar da se igra kako bi se izašlo u susert predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mu novi stadion ne zvrji prazan jer je lokalni FK Timok predaleko od najjačeg ranga takmičenja i do njega će mu biti potrebne godine, čak i uz velika ulaganja u igrače.

Iako se znalo da bi OFK Beograd mogao da ove sezone izbori povratak u najjači rang, mnogi se pitaju zašto ljudi koji vode klub, a koji su bliski sa vrhom vlati, nisu zatražili pomoć države da se reši pravni status Omladinskog stadiona i da se renovira.

Stadion treba da bude gradski

„Očekivali smo da će se rešiti pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem se nalazi stadion, jer ono pripada gradu. Stadion je gradski, a prethodna uprava se izborila za to da na tih šest hektra ne može ništa da se gradi i da je namena zemljišta isključivo sportska. Tako piše u papirima, a šta će se zaista dogoditi to ne znam“, rekao je za Danas Stevan Višnjić.

Jedan od navijača kluba, Petar, naveo je za Danas da veruje da jedini cilj nove uprave ustvari i jeste da omogući investitorima da umesto stadiona podignu zgrade.

Cilj da se OFK izbaci sa Omladinskog stadiona

„Cilj im je bio da uđemo u Superligu da bi imali razlog da nas izbace sa stadiona. Sad će da dovuku bagere, sve sravne sa zemljom i naprave poslovno-stambene objekte“, kaže Petar, komentarišući vest da će klub za koji navija napustiti Karaburmu.

On dodaje da je apsurd da klub koji u svom nazivu ima ime Beograda svoje utakmice kao domaćin igra u Zaječaru.

„Iako smo išli na utakmice i radovali se ovom putu od Srpske lige do skoro izvesnog ulaska u Superligu, znali smo da će se desiti nešto loše. Međutim, preseljenje u neki drugi grad nismo mogli ni da sanjamo. Mislim da je vreme da održimo parastos na Karaburmi“, kaže navijač OFK Beograda.

V. Ž./Danas