OEBS o zloupotrebama na izborima u Srbiji

Posmatrači ODIHR-a su u sedam odsto posmatranih biračkih mesta glasanje ocenili negativno.

(Foto: Fonet/AP)

Šef Posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Lamberto Zanijer rekao je da su široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija negativno uticali na izborni proces u Srbiji.

Šira slika

Predstavljajući preliminarne zaključke Posmatračke misije ODIHR-a o lokalnim izborima u Srbiji, Zanijer je na konferenciji za novinare rekao da je izborni dan „generalno protekao glatko“, ali da su posmatrači ODIHR-a u sedam odsto posmatranih biračkih mesta glasanje ocenili negativno.

„Zbog učestalog narušavanja tajnosti glasanja, kao i zbog uređenja samih biračkih mesta. Posmatrači su takođe istakli nekoliko primera ozbiljnih nepravilnosti, uključujući slučajeve kupovine glasova i pritisaka na birače, kao i proceduralne nedostatke kao što je grupno glasanje i glasanje preko punomoćnika“, rekao je Zanijer.

Birački spisak, ponovo

Zanijer je rekao da su mnogi sagovornici posmatrača ODIHR-a iskazali nepoverenje u tačnost Jedinstvenog biračkog spiska, zbog optužbi da se u njemu nalaze preminule osobe i da je vršeno prebacivanje birača radi glasanja uoči prethodnih izbora. „Uprkos merama koje su uvedene radi otklanjanja zabrinutosti zbog navodnih organizovanih migracija birača na prethodnim izborima, mnogi akteri su smatrali da te mere nisu dovoljne i izrazili su nepoverenje u tačnost biračkog spiska“, naveo je on, a prenela Beta.

Priredili: R.V., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: