Određen pritvor muškarcu zbog terorističkog udruživanja

I. D. je u subotu uhapšen zbog sumnje da je bio u kontaktu sa Milošem Žujovićem, napadačem na žandarma kod ambasade Izraela u Beogradu.

Napadač na policajca kod izraelske ambasade veće je bio pod obradom srpskih službi, rekao je Vpredsednik Vučić, najavljujuči još hapšenja. (Foto: Marko Dragoslavić, Fonet)

Sudija za prethodni postupak odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za I.D. koji se tereti za delo terorističko udruživanje, saopštio je danas Viši sud.

Zbog čega je određen pritvor

I. D. je u subotu uhapšen zbog sumnje da je bio u kontaktu sa Milošem Žujovićem, napadačem na žandarma kod ambasade Izraela u Beogradu.

Pritvor mu je, kako se navodi, određen:

  • da ne bi ometao postupak uticajem na svedoke,
  • zbog mogućnosti da ponovi krivično delo
  • zbog toga što se sumnjiči za delo za koje je zaprećena kazna duža od 10 godina zatvora.

Protiv rešenja je dozvoljena žalba, prenosi FoNet.

Osumnjičeni već bio hapšen

Kako je ministar policije, Ivica Dačić, naveo u pisanoj izjavi 29. juna, I. D. je “pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad”.

Dodao je da se postupak protiv I.D. i dalje vodi, a da on je pušten iz pritvora, piše Vreme.

„On je posle toga nastavio komunikaciju sa ekstremistima, tako da je svakodnevno imao komunikaciju sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta. Akcija policije se nastavlja na više lokacija u Srbiji“, izjavio je Dačić.

Žujović je 29. juna strelom iz samostrela teško ranio žandarma iz obezbeđenja ambasade Izraela. Policajac je uspeo da odgovori vatrom i usmrti napadača. 

Kompas

Pročitajte i: