Odobrena eksproprijacija za prugu od Zemuna do Nacionalnog stadiona

Vlada Srbije odobrila je eksproprijaciju za prugu od Zemun polja do budućeg Nacionalnog stadiona. Pruga će koštati bar 268 miliona evra.

Nacionalni stadion, render, (Foto: Ministarstvo finansija)

Vlada Srbije je donela rešenje kojim je odobrila eksproprijaciju na trasi kojom će od Zemun polja prolaziti železnička pruga do Nacionalnog stadiona. U pitanju su lokacije u Zemun polju, Surčinu i Dobanovcima.

Kuda ide ova pruga?

Grad Beograd je ranije objavio plan za izgradnju pruge od Zemun polja do budućeg Nacionalnog stadiona.

Pruga će pored železničke stanice Zemun polje imati stajališta Singidunum, Aerodrom, Surčin i železničku stanicu Nacionalni stadion. Pruga se planira za putnički saobraćaj za brzine vozova do 120 kilometara na čas.

Kada bude završena, pruga bi trebalo da omogući lakši prevoz do grada za putnike od beogradskog aerodroma, Nacionalnog stadiona i sa prostora predviđenog za EXPO izložbu.

Trasa preseca područje naselja Altina, područje planirano za dalji razvoj Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd kao i zone spontano nastale pretežno stambene izgradnje uz aerodrom.

A cena?

Za izgradnju pruge u 2024. godini je planirano 4,3 milijarde dinara (oko 36,6 miliona evra) iz republičkog budžeta, zatim još 17,4 milijarde dinara u narednoj godini i dodatnih 9,8 milijardi dinara 2026. godine što je ukupno 268 miliona evra. Pruga mora da bude završena pre EXPO izložbe 2027. godine. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: