„Bašibozuk“ Paje Jovanovića od danas odmara u Konaku kneginje Ljubice

Pored slike, u Konaku će biti izloženi i premeti iz Legata Paje Jovanovića, štafelaj, paleta i slikarski mantil iz umetnikovog ateljea.

"Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića ponovo pred očima u Srbiji. Hoće li se sličnim putem kući vratiti još umetnina? (Foto: Aleksandar Barda, Fonet)

Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, koju je država otkupila na aukciji kod londonske kuće „Sotbi“, od danas, 5. marta, izložena je u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu.

Šta još može da se vidi?

Pored slike, u Konaku će biti izloženi i premeti iz Legata Paje Jovanovića, štafelaj, paleta i slikarski mantil iz umetnikovog ateljea – što je takođe važno, zato što je to prilika da se vide lični predmeti iz slikarevog života.

Šta najavljuje ministarka?

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je da postoji ideja da se na nivou države formira telo koje će pratiti šta se dešava na tržištu umetnina širom sveta, kako bi se na organizovan i stručan način neka od njih pokušala otkupiti, kao što je to bio slučaj sa „Odmorom bašibozuka“.

Kako je istakla, na takvim aukcijama je teško učestvovati, jer postoji puno kolekcionara sa dosta para i „uvek imate nevidljive ljude iza sebe, za koje ne znate koliko imaju novca i koliku upornost“.

Šta, odnosno, ko je bašibozuk?

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih vojnih snaga osmanske armije poznatih po brutalnosti, pljačkama i nedostatku discipline.

Od pljačke su uglavnom i živeli, pošto nisu dobijali platu. Država ih je naoružavala i održavala, ali uniforme nisu imali.

Zbog nediscipline nisu bili sposobni za neke veće vojne opreacije, a i sama turska vojska morala je povremeno nasilno da ih razoružava. Ipak, bili su često korisni u izviđačkim misijama.

Regrutovani su na teritoriji današnje Srbije i Albanije, a u istoriju su zvanično otišli krajem 19. veka. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: