Odbor Bundestaga: Vučić podseća na autokratu koji čuva moć

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga razgovarao je danas sa predstavnicima demokratske, proevropske opozicije u Srbiji. Izvestioci tri stranke koalicije kancelara Olafa Šolca kažu da su stekli „mračnu sliku“ stanja.

Predstavnici sprske opozicije su Odboru Bundestaga naslikali "mračnu" sliku stanja u svojoj zemlji, saopštio je nemački poslanik Tomas Haker. (Foto: FelixMittermeier, Pixabay)

Opozicija je “predstavila mračnu sliku političkih odnosa” u Srbiji, saopštio je član odbora Tomas Haker.

Izvestioci partija vladajuće koalicije u Nemačkoj sa zabrinutošću vide stanje, navodi Haker, poslanik nemačkih liberala (FDP) i izvestilac za Zapadni Balkan.

Vučić kaže da želi Srbiju u Evropskoj uniji, događaji sugerišu drugačije

“Predsednik Aleksandar Vučić stvara utisak kako želi Srbiju da povede u Evropsku uniju”, naveli su izvestioci.

“Događaju u kontekstu srpskih lokalnih izbora, međutim, pre podsećaju na pokušaj autokrate da sačuva svoju moć”, naveli su u zajedničkom delu saopštenja predstavnici tri partije. 

Osim Hakera, to su Josip Juratovic iz Socijaldemokratske partije (SPD) i Boris Mijatović iz Zelenih.

Preporuke ODIHR i Kvinte moraju biti realizovane

Oni su naglasili kako “srpske vlasti moraju da primene preporuke ODIHR i Kvinte, tako da se ispune uslovi fer i slobodnih izbora”.

“Isto tako, (vlasti) moraju izaći u susret opravdanim minimalnim zahtevima opozicije za fer političkim okruženjem”, nastavljaju izvestioci.

To, prema saopštenju, uključuje reviziju izbornih uslova, više prisustva opozicionih snaga i kritičkog mišljenja u javnim medijskim servisima”.

Lokalni izbori istog dana sprečavaju višestruko glasanje

Uključuje i “održavanje svih lokalnih izbora istog dana, da se spreče izborne manipulacije višestrukim glasanjem”.

Konačno, “ne sme biti pritiska na birače”, zaključuju izvestioci SPD, Zelenih i FDP u Bundestagu.

“Vladajuće stranke u nemačkom Bundestagu veoma zabrinuto posmatraju kako se predsednik Vučić iznova neuzdržano meša u pripremu izbora”, zaključili su izvestioci. “Lokalne izbore predstavlja kao nacionalne mimo interesa građana”. (Kompas)