Od lekova zavisno oko dva odsto stanovništva

Podaci pokazuju da od petine do četvrtine stanovništva uzima sedative. Evropa i naročito Srbija prednjače u prekomernoj upotrebi ovih lekova

Opijati (Foto: K-State Research and Extension Creative Commons, some rights reserved)

Između 20 i 25 odsto građana, povremeno ili svakodnevno uzima neki sedativ. U zemljama severne Evrope, taj procenat je ispod deset odsto. Zloupotreba lekova je češća kod žena nego kod muškaraca, dok se poslednjih godina uzrasna granica sve više pomera ka mlađim generacijama. Mladi češće istovremeno uzimaju više lekova i nedozvoljenih supstanci, piše Politika.

Zašto je to važno?

U Srbiji i Evropi postoji povećana zloupotreba sedativa, a prema istraživanju nemačkog Centra za borbu protiv bolesti zavisnosti oko dva procenta stanovništva zavisno je od lekova.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da se najviše zloupotrebljavaju anksiolitici i hipnotici, odnosno lekovi iz grupe sedativa, a odmah iza njih su antidepresivi.

Kako navodi Politika, ponovljena primena sedativa dovodi do zavisnosti i tolerancije, pa može doći do sindroma obustave kao glavne manifestacije prilikom pokušaja smanjenja doze leka ili prekida primene.

„Pogrešna primena i zloupotreba može da uslovi prolongiranje tegoba pacijenta, da se ne dijagnostikuje osnovni poremećaj i da se ne odredi adekvatna terapija. Kod starijih osoba pokazano je da primena ovih medikamenata povećava rizik od povreda i faktura elstremiteta, ako ne i smanjenja kognitivnih sposobnosti“, navodi Politika.

U problemu i studenti

Svojevremeno je rađeno istraživanje o zloupotrebi lekova među studentskom populacijom i došlo se do veoma upozoravajućih podataka. Iako bi se očekivalo da su studenti medicine manje skloni uzimanju lekova iz ove grupe, podaci pokazuju da je čak 22 odsto studenata i 25 odsto studentkinja uzimalo neki od preparata iz grupe sedativa za potrebe ublažavanja studentskog stresa.

Samo u posmatranom periodu od 12 meseci – 15,6 odsto anketiranih studenata je povremeno koristilo sedative.

„Treba znati da ovi medikamenti uzeti u prekomernoj dozi izuzetno retko mogu da dovedu do smrtnog ishoda, ali je bitno saznanje da ako se sa njima uzima još nešto što deluje na centralni nervnih sistem, posebno alkohol, postoji povećan rizik od toksičnih efekata i tada sedativi mogu izazvati čak smrtonosnu repiratornu depresiju“, navodi Politika.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: