Od danas sva taksi vozila u Beogradu trebalo bi da budu bele boje. A šta ako nisu?

U suprotnom, taksisti rizikuju novčane kazne od 40.000 do 80.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o preduzetniku ili preduzeću.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Od danas, 8. maja, sva taksi vozila u Beogradu trebalo bi da budu iste boje – bele. U suprotnom, taksisti rizikuju novčane kazne od 40.000 do 80.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o preduzetniku ili preduzeću.

Kada i zašto je doneta ova odluka?

Pre tri godine. Tada je predviđeno da vozila koja taksi prevoznici nabavljaju kroz subvenciju Vlade Republike Srbije moraju biti bele boje, a prelazni da period od godinu dana važi za taksiste koji vozila budu nabavljali iz sopstvenih sredstava.

Piše još i da su taksi prevoznici, koji imaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza, dužni da usklade svoje poslovanje u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke, što je bilo 2021. godine.

Zašto baš bela boja?

Jedan od taksista koji je pristao anonimno da govori za Vreme kaže da im je rečeno da je boja odabrana ne samo zbog belog grada (Beograd), već i kako bi se razlikovali od divljih taksista.

Međutim, ističe da se oni svakako razlikuju od divljih taksista po tablicama „TX“ jer njih ne može svako da dobije.

Farba ili folija, pitanje je sad

Sagovornik Vremena koji je želeo da ostane anoniman objašnjava da farbanje automobila košta od 1.000 evra. To je svakako trajnije, ali skuplje rešenje od folije

Taksisti se ipak većinski opredeljuju za foliju, koja je može trajati do oko godinu dana, kaže on. Do skoro je, objašnjava, takvo „tapetiranje“ koštalo između 180 i 200 evra.

Međutim, u poslednje vreme cena usluge je skočila na između 220 i 250 evra, zavisno od veličine automobila. Kvalitetnija folija može da koštaju od 400 do 1.200 evra, dodao je.

Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: