Obustavljen tender za Tiršovu 2, ponuđena cena državi bila previsoka

Gradnja Tiršove 2 ponovo je udarila u zid, pošto je na tender stigla samo jedna ponuda, a ona je odbijena jer je bila – previsoka.

Podela paketića deci u Tiršovoj (Foto: FoNet)

Ministarstvo za javna ulaganja obustavilo je tender za izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, pošto je jedina pristigla ponuda bila neprihvatljiva, jer je bila veća od 11,2 milijarde dinara (oko 95,6 miliona evra). Navedeno ministarstvo je prethodno procenilo da će izvođenje ovih radova upravo koštati toliko.

Javni poziv za prijave na tender za izgradnju „Tiršove 2“ oglašen je sredinom jula.

Cilj ovog tendera bio je angažovanje firme za izgradnju celog bolničkog kompleksa „Tiršova 2“, dok je opremanje bolnice bilo planirano naknadno.

Šta se desilo

Na tender je u roku stigla samo jedna ponuda, grupe ponuđača predvođenih firmama W.D. Concord West, SMB Gradnja i Telegroup.

Iako je ponuda ispunjavala sve uslove iz konkursne dokumentacije, ona je odbijena jer je cena prevazišla procenjenu vrednost javne nabavke za skoro četiri milijarde dinara, pošto je konzorcijum tražio 15 milijardi dinara bez PDV-a (oko 128 miliona evra).

Šta je trebalo da se izgradi

Tiršova 2 planirana je sa tri podzemne etaže, dva suterena, prizemljem i pet spratova. Nova zgrada bi kada jednom bude izgrađena mogla imati 167-230 bolesničkih postelja, plus 71 postelјa u okviru dnevne bolnice.

Broj parking mesta koji treba da se obezbedi je 528 od čega 68 za osobe sa otežanim kretanjem. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: