Skrnavljenje na obrenovačkom groblju – meta uglavnom romske grobnice

Prošle nedelje je na dva obrenovačka groblja oskrnavljeno na desetine grobnica, uglavnom romskih. Sličnih incidenata već je bilo.

Na obrenovačkom groblju ponovo je bilo skrnavljenja grobnica, uglavnom romskih, piše Vreme. Fotografija ne prikazuje obrenovačko groblje. (Foto: Nicolas Debray, Pixabay)

Književnik Zlatomir Jovanović kaže za portal nedeljnika „Vreme“ da još čeka bilo kakvu reakciju nadležnih, a njemu je „ostao bol u duši, srcu i u glavi“ jer je oskrnavljen i grob njegovog sina jedinca.

Šta se događa?

Jovanović, predsednik Udruženja romskih književnika, kaže da je grob njegovog sina bio je među onima koji su na Novom groblju u Obrenovcu oskrnavljeni u noći između srede i četvrtka prošle nedelje. 

Samo dan ranije, ista stvar se desila u selu Zvečka kraj Obrenovca. Prve noći je oskrnavljeno 18 grobnica, a naredne još 24. 

„Tu su pokušali da obiju još pet grobnica, ali nisu mogli da skinu duple betonske ploče. Na obrenovačkom groblju, blizu grobnice mog sina video sam kosture i glave, unakažene i smrvljene”.

Reakcija policije

Incident se desio iako groblje ima čuvara, rekao je sagovornik „Vremena“. 

On, ipak, nije bio u prilici da reaguje iako je primetio da se nešto dešava jer je nenaoružan i uplašio se. 

Jovanovićeva porodica prijavila je incident policiji koja je izašla na teren sat nakon poziva. On tvrdi da niko nije sišao u grobnicu da uzme uzorak DNK. 

„Ni u jednu. Nego samo na spomeniku, površno. Kažu, ‘padala je kiša, mi tu ništa ne možemo da uradimo’. Kod grobnice mog sina su se zadržali pet minuta i kada su videli da se narod okuplja i da ja govorim, oni su se pokupili i otišli dalje“, kaže Jovanović.

Više slulajeva sjkrnavljenja, samo jedan postupak vlasti

Jovanović tvrdi da se skrnavljenje romskih grobnica dogodilo šest ili sedam puta u poslednjih 20 godina, a da su vlasti samo jednom pokrenule postupak. 

Jovanović kaže da je nesrećan i zbog reakcije nadležnog ministarstva za ljudska i manjinska prava. Odnosno, zbog izostanka iste.

Više o ovome pročitajte na portalu Vremena.

Priredili: T.S./J.G.