Novo mešanje karata na opozicionoj sceni

Izlazak „Kreni–promeni“ na izbore sigurno nije po volji one opozicione grupacije koja poziva na neizlazak zbog izostanka fer i poštenih uvjeta.

Savo Manojlović (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Savo Manojlović se kandidirao ispred pokreta „Kreni-promeni“ za beogradske izbore 2. juna za gradonačelnika. Šta to predstavlja u političkom životu Srbije.

Glavni lik

Šira javnost je za Manojlovića saznala kao uspješnog organizatora blokada saobraćajnica zbog projekta Jadar kada je vlast uvela moratorijum na iskopavanje litijuma.

Ekološke teme ostale su i dalje u žiži pokreta „Kreni-promeni“, ali je zabilježen i njegov sve postojaniji ulazak u klasičnu politiku. Raskol u koaliciji Srbija protiv nasilja omogućio mu je da popuni dio praznog prostora na opoziciji. Naime, veliki dio njenih glasača vrlo je nezadovoljan krahom dosadašnjeg jedinstva i vidi Manojlovića kao alternativu.  

Ocjene  

Politički analitičar i urednik NSPM Đorđe Vukadinović smatra da je Manojlović ovu odluku trebao da donese prije izbora od 17. decembra kada je učešće pokreta „Kreni-promeni” moglo da ima značajnu težinu i bude odlučujući teg u korist opozicije.

Prema njegovom mišljenju, Manojlović sada ima ambiciju da se nakon junskih izbora pozicionira kao lider opozicije.

Na drugoj strani, profesor Zoran Stojiljković kaže da je sada najgore nastaviti sa unutrašnjim sukobima, bez obzira na taktičke razlike i potrebu za jedinstvenom opozicijom. „Ako je nesporan postizborni koalicioni ili većinski opozicioni aranžman u parlamentu, onda nema razloga da se taj korak ( izlazak na izbore „Kreni-promeni“) negativno procenjuje.”

Posljedice

Izvjesne su tri stvari. Prva – Manojlović i njegov tim već mjesecima vode kampanju čiji je cilj sticanje i proširivanje političke vidljivosti.

Druga – izlazak „Kreni–promeni“ na izbore sigurno nije po volji one opozicione grupacije koja poziva na neizlazak zbog izostanka fer i poštenih uvjeta.

I treća – kada je u pitanju opozicija, ponovo dolazi do novog miješanja političkih karata. Kako će one biti podijeljene, zavisi od izbornog rezultata Manojlovića i „Kreni–promeni“.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: