Novica Antić podneo 48 tužbi protiv medija

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić podneo je, zbog povrede ugleda i časti i kršenja presumpcije nevinosti, Višem sudu u Beogradu 48 tužbi protiv elektronskih i štampanih medija, koji su u poslednja četiri meseca „intezivno sprovodili orkestiranu kampanju njegove kriminalizacije“, saopštio je danas njegov advokat Ivan Ninić.

Novica Antić (Foto: FoNet/Milica Vučković)

Po Ninićevim rečima, tužbenim zahtevima Antić, koji se treći mesec nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Novom Sadu, potražuje simboličan novčan iznos na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti, brisanje neistinitih i uvredljivih medijskih natpisa i javno objavljivanje sudskih presuda.

Da li su tužbe pritisak na medije?

„Tužbe su jedini način da Antić u sudskom postupku zaštiti svoj ugled i svoju čast, ali i ugled svoje porodice i svih saboraca, koji su sa njim godinama dosledno i hrabro gradili Vojni sindikat, kao instituciju i poslednji bedem zaštite individualnih i kolektivnih prava svih profesionalnih pripadnika Vojske Srbije“, istakao je Ninić.

Ninić je objasnio da tužbe koje je Antić podneo nisu pritisak na medije.

„Već je namera da se sanira nemerljiva šteta koji trpe jedan častan čovek i njegova porodica, samo zbog toga što se bavio sindikalnim aktiviznom i što je godinama pozivao na odgovornost i ukazivao na brojne zloupotrebe položaja i sistemski kriminal u vojnom resoru“, dodao je Ninić.

Da li je protiv Antića organizovana medijska hajka?

Prema njegovoj oceni, iz jednog centra je osmišljena i organizovana „intezivna i besprizorna medijska kampanja protiv Antića, u kojoj su svi profesionalni uzusi novinarske struke pogaženi“.

„Nikada ga niko iz medija protiv kojih su tužbe podnete nije kontaktirao, radi provere tačnosti i potpunosti informacije koje su predmet publikovanja, a demantiji koji je Antić slao konkretnim medijima nikada nisu objavljeni. U svakom tekstu koji je publikovan, Antić je prikazan kao izvršilac nekog krivičnog dela, bez optužnice ili sudske presude i time je prekršena pretpostavka njegove nevinosti“, ukazao je Ninić.

On je upozorio i da je prilično je indikativan „rukopis tabloida, koji su četiri meseca, kontinuirano i rafalno prenosili iste opskurne tekstove uglavnom nepoznatog autora, uz pozivanje na neimenovane izvore iz redova vojske, da bi te objave, kao po zadatku, prenosili uvek isti mediji pod kontrolom režima“.

„Cilj je bio da se Novica Antić prikaže kao kriminalac, koji zloupotrebljava resurse Vojnog sindikata, ne bi li se na taj način stvorio odijum javnosti prema njemu i gubitak poverenja koje uživa kod pripadnika vojske. Njegovom hapšenju prethodila je stananizacija i to kroz medijsku kampanju, koja je krenula počev od januara i trajala četiri meseca“, smatra Ninić.

FoNet

Pročitajte i: