Štrajk glađu uhapšenog predsednika Vojnog sindikata

Ministar odbrane u ostavci Miloš Vučević se javno založio za ukidanje sindikata u Vojsci Srbije uprkos činjenici da bi time bio prekršen Ustav. 

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić Foto: FoNet/(Arhiva)

Nakon saslušanja u Upravi kriminalističke policije Kragujevca predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću izdato je rešenje o zadržavanju do 48 sati, a nakon toga je on započeo i štrajk glađu. Pored njega privedena su još dva člana ove organizacije. Prema rečima Antićevog brata Vase, još nije određena kvalifikacija za koje ih krivično delo terete.  

Šira slika:

Računajući na visoku  popularnost Vojske Srbije, režim je već duži niz godina iskorištava u propagandne svrhe. Ovo je dovelo do dramatičnog opadanja profesionalnih standarda, odliva vojnika i starešina, ali i različitih oblika nezakonitosti i kršenja Pravila službe u oružanim snagama. Vojni sindikat je na ove pojave blagovremeno upozoravao javnost, kao i da su njegovi članovi izloženi pritiscima i mobingu.

Bitan detalj

Ministar odbrane u ostavci Miloš Vučević se javno založio za ukidanje sindikata u Vojsci Srbije uprkos činjenici da bi time bio prekršen Ustav. 

Posledice  

Privođenje Antića i drugih iz Vojnog sindikata  dovešeće do zastrašivanja pripadnika Vojske Srbije, ali drugih sindikalnih aktivista, posebno u javnom sektoru. Takođe, reč je i o pokušaju da se spreči iznošenje činjenica o nagomilanim problemima unutar oružanih snaga. Za vlast je to veoma važno zbog najava o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka.

(Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: