Novi model veštačke inteligencije GPT-4o podučava matematiku i flertuje (VIDEO)

Kompanija OpenAI predstavila je bržu iteraciju svog GPT-4 modela koji može da analizira zvuk, sliku i tekst u realnom vremenu.

Foto: Kompas/Uroš Maksimović

Slovo ’o’ u nazivu GPT-4o stoji kao oznaka za ’omni’, odnosno ’sveobuhvatan’ korak ka prirodnijoj interakciji između čoveka i računara. Ovaj novi model kao input prihvata svaku kombinaciju teksta, zvuka, slike i generiše multimodalne odgovore, piše BBC.

„Ovo je prvi put da zaista pravimo ogroman korak napred kada je u pitanju jednostavnost korišćenja“, istakla je tehnološka direktorka OpenAI-a Mira Murati.

Dostupna besplatno svim korisnicima ChatGPT-a

Nova verzija može da čita, diskutuje o slikama, prevodi jezike, kao i da protumači emocije sa vizuelnih prikaza. Takođe, u sebi ima i ugrađenu memoriju tako da pamti sve prethodne unete upite.

Unapređen je i ritam naizmenične komunikacije – nije bilo kašnjenja između postavljanja pitanja i dobijanja odgovora.  

Po malo i flertuje

Tokom predstavljanja uživo, koristeći glasovnu verziju GPT-4o, novi model je dao sugestije kako rešiti jednostavnu jednačinu napisanu na papiru, analizirao kompjuterski kod, prevodio sa italijanskog na engleski i tumačio emocije sa selfija.

Koristeći topao američki ženski glas, pozdravio je one koji su ga pitali kako je. Kada mu je upućen kompliment, odgovorio je ’’Prestani, crvenim zbog tebe’’.

@verge

Getting strong “Her” vibes from OpenAI’s event? Same. #openai #chatgpt #chatgpt4 #techtok

♬ original sound – The Verge

Ipak, nije sve prošlo savršeno – u jednom trenutku je nasmejanog muškarca protumačio kao drvenu površinu i počeo da rešava jednačinu koja još nije bila zadata.

Sledeća generacija AI asistenata

Videli smo da četbotovi poput Grok-a Ilona Maska i Pi-ja, suosnivača DeepMind-a Mustafe Sulejmana, prioritet daju „ličnostima“ svojih proizvoda. Međutim, način na koji je GPT-4o bez problema rukovao kombinacijom teksta, zvuka i slika sa instant odgovorima, čini se da stavlja OpenAI ispred konkurencije.

Glavna tehnološka direktorka OpenAI-a Mira Murati opisala je GPT-4o kao “magičan” ali je dodala da će firma “ukloniti tu mističnost” lansiranjem proizvoda. Dok ova tehnologija brzo postaje sofisticiranija i sve uverljivija – ona nije svesna niti magična, već je čini skup složenog programiranja i mašinskog učenja.

Predstavljanje novog modela GPT-4o se desilo 24 sata pre nego što je rival Gugl trebalo da predstavi najnovije AI razvojne projekte na svojoj godišnjoj konferenciji, Gooogle I/O.

Kompas