Nova studija otkrila da vrane mogu da broje, i to naglas!

Način na koji ptice prepoznaju brojeve i reaguju na njih sličan je ljudima. Tako je jedna od najnovijih studija otkrila da vrane mogu da „broje“ naglas, odnosno da svesno grakću određeni broj puta kao odgovor na vizuelne i slušne stimuluse.

Vrane (Foto: Envato)

Ovu studiju je sproveo tim istraživača iz Laboratorije za fiziologiju životinja na nemačkom univerzitetu u Tubingenu.

Način na koji ptice prepoznaju brojeve i reaguju na njih sličan je ljudima. Ovi nalazi, objavljeni u naučnom časopisu Science, povećavaju razumevanje inteligencije vrana, prenosi N1.

Slično načinu na koji broje mala deca

Istrenirali su tri vrane da proizvedu različit broj vokalizacija, između jedne i četiri, nakon što im se pokaže određeni simbol ili zvučni znak. Nakon što su „zagraktale“ koliko je trebalo, vrane su morale da kljucaju metu kako bi signalizirale da su gotove s brojanjem.

Naučnici su ustanovili da su sve tri vrane mogle da grakću određeni broj puta u skladu s datim stimulusom. Povremeno su i pogrešile, ali uglavnom tako da su graknule jedanput previše ili premalo.

To je, kažu stručnjaci, slično načinu na koji broje mala deca koja tek uče da izgovaraju brojeve.

Pretpostavlja se da mravi broje svoje korake

Sposobnost brojanja u životinjskom carstvu nije ograničena samo na vrane. Šimpanze umeju da računaju i razumeju vrednost brojeva. Kada se mužjak šimpanze udvara, on broji pozive drugih mužjaka koji se takođe udvaraju. Pretpostavka je da mravi mogu da broje svoje korake.

Nemačka studija je takođe utvrdila da vrane, poput dece, mogu da nauče da povezuju brojeve sa vrednostima.

Kompas/N1