Noć posle napada, Izrael bez odluke o uzvratnom udaru Iranu

Iran decenijama preti Izraelu uništenjem. Sada je prvi put direktno udario. Hoće li Izrael da odgovori ili neće? Ako bude odgovorio, koliko snažno i gde će da udari? To su pitanja bez odgovora 24 sata posle iranskog poteza. Tim pitanjima se večeras bave svi u svetu.

Čudno zatišje 24 sata posle iranskog napada na Izrael stotinama dronova i raketa. Scet je duboko zabrinut. (Foto: IDF na Iksu)

Izraelski ratni kabinet je u nedelju uveče završio maratonsku sednicu bez odluke o odgovoru na napad Irana prethodne noći.

Kabinet je odlučan da odgovori, ali još treba da odluči o vremenu i obimu, rekao je jedan član kabineta za CNN.

Šta je ratni kabinet Izraela?

Ratni kabinet je formiran jesenas, posle napada terorista Hamasa, sa ovlašđenjem da brzo odlučuje u ratno vreme. Čine ga premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i ministar bez portfelja Beni Ganc.

Još dvojica ministara učestvuju kap posmatrači, navodi neprofitna analitička organizacija Lofer

Izvor koji je razgovarao sa CNN je rekao da je izraelska vojska zadužena za definisanje opcija odgovora.

Iran: Uzdržan, selektivan napad u odgovoru…

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je u nedelju ocenio da je talas dronova i raketa bio „nezaboravna lekcija“ Izraelu, prenela je državna agencija Irna.

Oglasio se i šef iranske diplomatije Hosein Amirabdolhian, saopštenjem kojim je naglasio kako je udar bio “ograničen”.

“Našim odgovorom nismo definisali ni jedan nevojni cilj”, rekao je.

… na izraelsko raketiranje konzulata

“Odgovor” je bio na raketiranje iranskog konzulata u Damasku 1. aprila. U tom napadu stradala su sedmorica pripadnika Nacinoalne garde, uključujući dvojicu generala.

Iran je upro prstom u Izrael, na šta Izrael nije rekao ništa: Niti je preuzeo odgovornost, niti je negirao optužbu.

Izrael: Raketni štiti zaustavio 99 odsto projektila iz Irana, Jemena i Libana

U Izraelu, meti tih 200 ili 300 dronova i raketa, vlasti su proglasile trijumf svog sofisticiranog raketnog štita. Naime, samo jedan odsto tih projektila je dospeo do tla.

Ostale su zaustavile izraelske raketne i britanski i američki lovci u regionu.

Nije samo Iran gađao Izrael, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), viceadmiral Danijel Hagari.

IDF je zemlju odbranio od oko 350 raketa ispaljenih iz Irana, Jemena i Libana, sedišta proiranske islamističke milicije Hezbolah. 

Svi ti projektili nosili su šezdesetak tona eksploziva, rekao je Hagari.

To je bilo to? Pretnja eskalacije svakako stoji

Iran je odmah posle napada saopštio da je to bilo to, odnosno da neće biti eskalacije ukoliko Izrael i Amerikanci ne uzvrate.

Amerikanci su ne samo rekli da im ne pada na pamet, nego su pritisli Netanjahua da se njegov ratni kabinet uzdrži od uzvratnog udara. Šta će od toga biti, ostaje da se vidi.

Večeras u Njujorku, na zahtev Izraela, Savet bezbednosti raspravlja prvi direktni udarac koji su Iran i Izrael razmenili. Do sada su mete u svom sukobu jurili po trećim zemljama.

Pre toga, lideri Grupe 7 – SAD, Nemačke, Japana, Italije, Velike Britanije, Japana i Francuske – su osudili napad i upozorili da već zapaljenom Bliskom istoku preti eskalacija, javio je Rojters. (Kompas)