Nisu leteći, ali novi lamborgini italijanske policije dostiže brzinu 100km/h za samo 3,3 sekunde

Već dvadeset godina, italijanska policija poseduje kolekciju lamborgini automobila koji služe za hitan prevoz ljudskih organa. Sada su svoj vozni park obogatili sa šestim lamborginijem ,,Urus Performante“.

Lamborghini Urus Performante (Izvor: Instagram, poliziadistato_officialpage)

U odnosu na lamborginije koji su u prodaji, novi model dodeljen italijanskoj policiji, poseduje video-kameru koja čita tablice kola, tablet sa internom bazom podataka i defibrilator za pomoć osobama u životnoj opasnosti.

Čemu služi?

Ispod haube postoji udubljenje koje služi za transport ljudskih organa i tkiva, što je postalo jedno od glavnih delatnosti lamborginija italijanske policije.

Na krovu se nalazi svetlosna traka sa plavim led svetlom od 360 stepeni i električnom sirenom.

Tu su i električni automobili

Prvi lamborgini u azurno plavoj i beloj boji, poznat kao zaštitni znak italijanske policije, postao je deo njihovog voznog parka 2004. godine. U pitanju je lamborgini ,,Gallardo“.

Nakon toga, stigli su lamborgini ,,Huracan LP610-4“ i ,,super SUV Urus“, koji može postići maksimalnu brzinu od 306 km/h i ubrzati do 100 km/h za 3,3 sekunde zahvaljujući V8 motoru od 666 konjskih snaga i 850 Nm obrtnog momenta.

U saradnji sa Tesla Motors, opremljen je novi automobil za italijansku policiju koji je donirala kompanija Cav Spa. U pitanju je Tesla Model X. Poseduje bateriju sa dometom od 100 km, dostiže brzinu od 262 km/h i ubrzava do 100 km/h za 3,9 sekundi.

Kompas/RTS