„Muka nam je od toga“: Zašto je Vučićev kum raskinuo ugovore s EPS-om?

Vučićevom kumu Nikoli Petroviću ugovori s EPS-om doneli su preko 20 miliona evra prihoda, ali ih je on sada raskinuo. Navodno, muka mu je od medija.

Nikola Petrović (Foto: EMS)

Vučićev kum Nikola Petrović, odustao je od miliona evra koje je dobijao od EPS-a za struju koju proizvode njegove male hidroelektrane, a kao razlog njegov poslovni partner navodi stalno pisanje medija o njegovim poslovima.

Zašto je to važno?

Petrović je bivši direktor Elektromreže Srbije i suvlasnik deset malih hidroelektrana koje su struju prodavale EPS-u. Od tih deset sada je ostala samo jedna koja ima ugovor sa ovim Elektroprivredom.

Iako su mu ovi unosni ugovori za poslednjih deset godina doneli 23,4 miliona evra, Petrović je sada ostavio samo jednu vezanu za EPS, MHE Županj, kojoj je ukupno isplaćeno nešto više od pola miliona evra.

Poslovi sa EPS-om koje je imao Vučićev kum sve vreme su pod lupom javnosti, budući da tu struju zapravo plaćaju građani Srbije kroz naknadu za proizvođače iz obnovljivih izvora energije, preko koje se vlasnicima malih hidroelektrana plaća više za kilovate nego što je cena po kojoj EPS inače prodaje struju.

Šta je rekao Petrovićev poslovni partner?

Petrović nije odgovorio novinarima CINS-a na ovo pitanje, ali njegov poslovni partner jeste, navodeći da im je “muka od toga”, što je “stalno pisano ‘Nikola Petrović od države dobio pare’”.

Međutim,

Ovo ne znači da Petrović sigurno više neće prodavati struju EPS-u. Ovih devet hidroelektrana koje su raskinule ugovore sa državnim preduzećem sada struju prodaju firmi Green Balancing Group, koja je u suvlasništvu – Nikole Petrovića.

Dakle, Petrović struju praktično prodaje sam sebi. A onda kada “Petrović kupac” kupi struju od “Petrovića prodavca”, on tu struju dalje preprodaje kome hoće – uključujući i EPS, onda kada ovoj firmi to bude potrebno. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: