Ni Bajden ni Tramp: Može li bratanac DŽ.F. Kenedija da presudi ishod izbora u SAD?

Džo Bajden i Donald Tramp dobili su ozbiljnu konkurenciju na predsedničkim izborima u SAD u vidu advokata i aktiviste Roberta F. Kenedija Juniora, sina ubijenog Bobija Kenedija, a bratanca čuvenog predsednika Amerike Džona Kenedija.

Robert F. Kenedi Junior (Foto: Printscreen/Youtube/yahoo finance)

Kenedi Junior kaže da se vodi anketom po kojoj je čak polovina Amerikanaca rekla da bi svoj glas najradije dali nekom trećem umesto Bajednu ili Trampu.

„Ako zamislite kako će ova zemlja izgledati u novembru, bilo da pobedi predsednik Tramp ili predsednik Bajden, podele će se nastaviti, gnev, gorčina, haos, polarizacija će se samo pogoršati. Jedini način da to okončamo je putem moje uspešne kandidature“, rekao je Kenedi Junior na predizbornom skupu.

Šta se dogodilo?

Kenedi Junior je izgubio izbornu trku sa Džo Bajednom u Demokratskoj stranci. To što u stranci nije uspeo da pobedi sadašnjeg predsednika SAD nije ga obeshrabrilo da u trku sada uđe kao nezavisni kandidat.

Ovaj kandidat, piše Glas Amerike, ima važnu prednost u odnosu na ostale– a to je prepoznatljivo ime. Njegov otac je bio Bobi Kenedi, favorit na stranačkim izborima Demokratske partije 1968. godine, pre nego što je ubijen. Njegov stric je bio predsednik Džon Kenedi, ubijen dok je bio na položaju 1963.

Šira slika

Politički analitičari ne veruju da Kenedi Junior može da pobedi Bajdena i Trampa, ali su saglasni da može znatno uticati na ishod izbora.

Kenedijevo ime u šest još uvek neopredeljenih država može da za samo nekoliko hiljada glasova spreči Trampa ili Bajdena da odnesu pobedu. Ako je država u kojoj pobedi dovoljno velika, a krajnji rezultati predsedničkih izbora budu tesni kao pre četiri godine, analitičari su saglasni da bi to ozbiljno moglo da utiče na ishod ko će biti konačni pobednik.

Kome više smeta, Trampu ili Bajdenu?

Iako je po opredeljenju demokrata, analitičari nemaju dilemu da Kenedi Junior u ovom trenutku više smeta Donaldu Trampu.

Zbog svojih antivakserskih stavova u vreme kovida i najave da će se javnosti obraćati „samo preko medija koji podražavaju Ameriku“, nema dileme da je trenutno bliži republikanskim biračima. Međutim, ostaje pitanje da li su oni spremni da svoj glas umesto Trampu daju njemu.

Ostaje da se vidi kako će se Tramp odrediti prema Kenediju Junioru i da li će prema njemu zaoštriti retoriku kao prema Bajdenu ili će pokušati da ga na osnovu sličnih stavova predstavi kao saveznika koga može inkorporirati u svoju administraciju nakon pobede, te tako zavesti birače da glasaju za njega i na raspu glas na Kenedija.

Teoretičari zavere na internetu već su skovali tezu da su Kenedija Juniora u izbornu trku gurnule demokrate i da ga tajno finansiraju kako bi glasovima koje dobije uspeo da saplete Trampa u izbornoj trci.

V. Ž./Kompas