Nestanak Danke Ilić i smrt osumnjičenog: Kako je MUP obmanuo javnost

Šabić je ukazao da u ovom slučaju postoji nešto gore od „zatvaranja očiju“ kada policija krši zakon, a to je da je MUP, saopštenjem da je osumnjičeni umro prirodnom smrću jer mu je „iznenada pozlilo“, svesno obmanuo javnost i bezočno pokušao da zataška teško krivično delo.

Ilustracija (Izvor: Envato)

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je potpuno neprihvatljivo i krajnje uznemiravajuće da ni posle dve sedmice od smrti D.D. u policijskoj stanici nadležni nisu pružili javnosti pouzdane informacije o okolnostima te smrti.

Šira slika

Šabić je podsetio da je nedavno Evropski komitet za sprečavanje torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio izveštaj o prošlogodišnjoj ad hok poseti Srbiji u kom se, uz ostalo, navode:

  • šamaranje
  • šutiranje
  • batinanje palicama
  • stavljanje plastičnih kesa na glavu
  • elektro šokovi

Važne preporuke CPT – efikasno ostvarivanje prava na prisustvo advokata i uvođenje sistematskog audio vizuelnog snimanja svih intervijua koje obavlja policija – uporno se ignorišu. Šabić je ukazao da u ovom slučaju postoji nešto gore od „zatvaranja očiju“ kada policija krši zakon, a to je da je MUP, saopštenjem da je osumnjičeni umro prirodnom smrću jer mu je „iznenada pozlilo“, svesno obmanuo javnost i bezočno pokušao da zataška teško krivično delo.

Priredili: I.M., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: