Nepristojna ponuda Dragana Markovića Palme

Zašto se Palma javio kao posrednik? Zato da na ličnom primjeru pokaže dr Miliću da ako bude poslušan, može postati niški šerif na isti način kakav je i on u Jagodini.

Dragan Marković Palma (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

Dragan Marković Palma pokušao je da posreduje u Nišu u kome je GIK falsifikovao izborne rezultate u korist Srpske napredne stranke. Pozvao je dr Dragana Milića da zajedno sa naprednjacima formira vlast.

Šira slika

Za Palmu je jedini smisao politike – gola vlast. On je ne vidi kao javni interes, već kao mogućnost za zadovoljavanje cilja interesne grupe kojoj pripada.

U tom kontekstu, bio je funkcionar Stranke srpskoj jedinstva Željka Ražnatovića Arkana i, potom, pouzdani partner Ivice Dačića. Odnosno – Socijalističke partije Srbije.

Kada je ova stranka 2008. raskidala savez sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije – dakle, „patriotskim blokom –  Palma  je to obrazložio dosjetkom da se „patriotizam ne sipa u traktor“.

Međutim, čim je postala izgledna mogućnost da ostane na vlasti u koaliciji sa naprednjacima, čuveni traktor je zaboravljen. I od tada Palma vjerno slijedi naprednjačke zaokrete držeći se čvrsto Dačićevih riječi da je bio u opoziciji, ali da mu se tamo ni malo ne sviđa.

Detalj

Zašto se Palma javio kao posrednik? Zato da na ličnom primjeru pokaže dr Miliću da ako bude poslušan, može postati niški šerif na isti način kakav je i on u Jagodini. Taj detalj najbolje pokazuje da za njega povjerenje birača raoba za trgovinu kao i svaka druga.

Posljedice

Može li od Plamine inicijative nešto ispasti? Male su šanse – bar kako sada stvari stoje. Ipak, ona pokazuje da naprednjaci ne odustaju od stare prakse kupovanja i ucjenjivanja.

To što Palma nudi dr Miliću, vlast nudi i drugim akterima izbora u sredinama gdje su im potrebni. Posljedica svega ovog je dodatno urušavanje elementarne demokracije u Srbiji.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: