Neplaćeni rad u kući: Zdravstveno može, penziono ne

Srbija je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti prepoznala neplaćeni rad od kuće kao pravi rad. Sada vidimo i prve praktične efekte te odluke.

Kućne obaveze najčešće padaju na teret žena (Foto: Envato)

Srbija je konačno priznala neplaćeni rad u kući kao pravi rad. Od sada, svi u Srbiji koji nisu zdravstveno osigurani na neki drugi način, moći će da budu osigurani po osnovu rada koji obavljaju u svojim kućama, vodeći domaćinstvo ili tako što se staraju se o deci, starijim ili bolesnim članovima porodice ili obavljaju poljoprivredne poslove.

Zašto je to važno?

Odavno je primećeno da rad u kući nije jednako podeljen među polovima, već žene mnogo više svog vremena posvećuju kućnim poslovima nego muškarci.

U mnogim slučajevima, pogotovo ako žena nije zaposlena nego samo radi u kući, što nije redak slučaj, to može voditi diskriminaciji, pošto takve osobe do sada nisu mogle da budu zdravstveno osigurane.

Sada je donošenjem Pravilnika za obračun neplaćenog kućnog rada to počelo da se ispravlja.

Međutim,

Ovo je samo prvi korak. Iako će neplaćeni rad u kući ljudima ubuduće moći da donese zdravstveno osiguranje, penziono osiguranje za sada ostaje zabranjena zona. To znači da neće imati penziju, iako su možda čitav život proveli radeći u kući ili brinući o bolesnima u svojoj porodici. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: