Neobična javna nabavka: Tender za gašenje požara koji je u toku

Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt“ iz Bačke Palanke po hitnom postupku traži firmu koja će pomoći da se ugasi požar na gradskoj deponiji koji je, kako se navodi u dokumentaciji, nastao u noći između 2. i 3. jula.

Ilustracija (Foto: perutskyy/Envato

Vrednost nabavke je 3,5 miliona dinara, objavila je Nova ekonomija.

Kako je ovo moguće

„Na predlog komandira vatrogasne službe i nalogom Štaba za vanredne situacije požar je potrebno gasiti nasipanjem veće količine zemlje, oko 4.000 kubika, kako se ne bi dalje širio i prouzrokovao veću štetu“, navodi se u delu obrazloženja hitnog postupka nabavke. Dodaje se da je zemlju potrebno iskopati a zatim i transportovati na lokaciju požara, razastirati po obodima deponije i samog požara ali i površini pod požarom, sve dok se vatra ne ugasi potpuno.

Čudan redosled događaja

Sredinom prošlog meseca, tačnije 17. juna, lokalni mediji u Bačkoj Palanci objavili su da je tog dana izbio požar na deponiji u gradu, a da su sve raspoložive vatrogasne ekipe JKP „Komunalprojekt“ i dodatna mašinerija odmah izašle na teren. Međutim, požar u toku tog dana, prema pisanju medija nije ugašen, a uzrok samog požara nije bio poznat. Tri dana kasnije, 20. juna, kako je pisala Bačka Palanka vesti, požar je saniran, a nasuto je 3.000 metara kubnih zemlje na desni obod deponije.

Priredili: I.M., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: