Nemačkoj fali 20.000 kvalifikovanih vozača: Više od 1.500 zaposlenih iz Srbije

Nemačka kuburi sa nedovoljnim brojem vozača kamiona, autobusa, tramvaja i mašinovođa… Političari pozivaju na kontramere i lakše zapošljavanje stranih radnika.

Vlada Nemačke je svesna situacije i očekuje „nastavak velike potražnje za vozačima“ u industriji. Ilustracija (Foto: Envato)

Nemačkoj trenutno nedostaje oko 11.300 profesionalnih vozača kamiona, 4.200 vozača autobusa i tramvaja i oko 2.200 mašinovođa, prenosi Boom 93.

Šta je rešenje?

„Kozmetičke mere ovde više nisu dovoljne“, kaže izveštač nemačkih medija o pitanju kvalifikovanih radnika i dodaje da je potrebna reforma obuke profesionalnih vozača.

Konkretno, to bi podrazumevalo manji broj obaveznih časova i brisanje dupliranih nastavnih sadržaja za vozačke dozvole i osnovne stručne vozačke kvalifikacije.

Ako se to ne dogodi, „obuka vozača u Nemačkoj će i dalje biti duga i skupa”.

Ministarstvo rada razmatra niz mera, kao što su bolja obuka i dalje obrazovanje ili novi zakon o imigraciji sa poboljšanim priznavanjem stranih stručnih kvalifikacija.

Odakle dolaze vozači autobusa?

Za predstojeću obnovu železničke linije Manhajm-Frankfurt biće potrebno oko 400 vozača autobusa, ali pozicije još uvek nisu popunjene.

Vozači autobusa dolaze iz zemalja južne i istočne Evrope kao što su Albanija, Bugarska, Grčka, Poljska i Rumunija.

Prednjače vozači iz Srbije

Do kraja 2021. godine, skoro 3.000 radnih mesta dodeljeno je stranim kvalifikovanim radnicima, od kojih više od polovine čine srpski vozači.

Teorijski deo vozačkog ispita je do sada bio moguć́ uz prevod na osam stranih jezika – engleski, standardni arapski, hrvatski, poljski, rumunski, ruski, turski i ukrajinski.

Političar CDU Hening Rebaum poziva na uključivanje drugih jezika kao što je francuski, bugarski ili albanski. Potrebno je „nebirokratsko i brzo prepoznavanje vozača iz trećih zemalja“, rekao je on.

(Kompas/Boom93)

Više o ovoj temui pročitajte OVDE.