Nemački lideri o papinom pozivu – od odbacivanja do čuđenja

Vodeći nemački političari odbacuju papin poziv na pregovore o Ukrajini. Kancelar Šolc je rekao da se ne slaže, a šefica diplomatije Berbokova da ne shvata.

Nemački političari su odbacili papin poziv na pregovore o Ukrajini kao poziv na mahanje belom zastavom pred Rusijoim. (Foto: Zumapress/dpa)

Nemački političari, među njima i kancelar Olaf Šolc i šefica diplomatije Analena Berbok, kritikovali su papu Franju zbog apela za pregovore sa Rusijom o miru. Šolc je rekao da se ne slaže sa pozivom na “isticanje bele zastave” i naglasio da “Ukrajina ima pravo da se brani”, navodi agencija dpa.

“Stoga se, naravno, ne slažem sa citiranom izjavom”, rekao je kancelar kasno u ponedeljak u Maleziji.

Berbokova: „Gde je papa“ kada napadaju vrtiće?

Dan ranije, Berbokova je za TV ARD rekla da “ne razume”. „Zaista se pitam šta je mislio“.“Neke stvari”, nastavila je, “možete razumeti samo ako ih svojim očima vidite. A kada vidite vrtiće u Ukrajini pod napadom, kako decu i mlade deportuju u Rusiju … Pitam se – gde je papa? Papa mora za to da zna“.

Da postoji makar minimalna šansa da ruski režim pokaže spremnost za razgovore, „ceo svet bi to prihvatio i razgovarao. Nažalost, vidimo da je upravo suprotno“, zaključila je Berbokova.

Konzervativci: Pobeda Rusije bi narušila evropski poredak

Papu su kritikovali i lideri demohrišćanske unije (CDU/CSU), vodećeg opozicionog bloka u Nemačkoj. „U Ukrajini se ništa neće rešiti mahanjem belim zastavama, baš naprotiv“, rekao je u ponedeljak premijer pokrajine Hesen Boris Rajn. Rajn sebe opisuje kao pobožnog katolika, ali dodaje kako mu je teško da razume šta je papa hteo da kaže. „Ja stvari gledam potpuno drugačije.“

„Svima treba da bude jasno da bi pobeda Putina u Ukrajini užasno narušila“ liberalni poredak u Evropi. „Ništa neće biti bolje ako Putin tamo pobedi, već će sve biti gore“, zaključio je Rajn.

Uticajni političar CSU Aleksander Dobrint je isto rekao da mu je teško da shvati papin apel i da se on zalaže za pravo Ukrajine na odbranu. (Kompas)

Više o ovoj temi čitajte na: