„Šolcov ‘katastrofalni defetizam’ seje paniku u Nemačkoj“

Nemački kancelar Olaf Šolc zateže sa slanjem oružja Ukrajini. Zbog toga se, ne prvi put, nalazi pod vatrom opozicije, ali i sopstvenog političkog kampa.

Ulaže li nemački kancelar Olaf Šolc odbijanjem da Kijevu pošalje rakete Taurus "ukrajinski čip" pred izbore iduće godine? (Foto: dpa)

Nemački kancelar Olaf Šolc se ponovo, zbog oklevanja sa slanjem oružja Ukrajini, našao pod oštrom kritikom opozicije, ali i sopstvenih političkih saveznika. U tome su se, u zajedničkom tekstu za Frankfurter algemajne cajtung udružili Norbert Retgen iz opoziocione Demohrišćanske unije (CDU) i Anton Hofrajter iz Zelenih, članice Šolcove koalicije.

Njih dvojica su kancelaru prebacili „katastrofalni defetizam“ i „dramatično lošu komunikaciju“, ocenivši da Šolc argumentima protiv slanja krstarećih raketa Taurus Ukrajini širi strah i paniku. Šolc okleva sa odobravanjem isporuke tih raketa navodeći da to Nemačku može da uvuče u rat, a Retgen i Hofrajter to odbacuju kao „faktički i pravno netačno“.

Stvarni razlozi ili samo izgovori?

Kancelar oklevanjem, nastavili su autori teksta, vređa savenike Francusku i Britaniju koje su svoje krstareće rakete već poslale. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron nedavno je Nemačkoj ponudio pomoć, na primer kružnom razmenom koja može da rasprši kancelarove rezerve.

„Ako ni to ne može, onda to samo znači da su svi razlozi samo izgovor“, ocenjuju Retgen i Hofrajter.

CDU u četvrtak ponovo namerava da pokrene raspravu u Bundestagu o slanju Taurusa. Šolc te rakete za sada odbija da pošalje Kijevu jer imaju veliki domet, odnosno mogu da gađaju ciljeve duboko u samoj Rusiji. Kao pred sličnu raspravu dve sedmice ranije, ima indicija da zahtev mogu da podrže i pojedini poslanici iz manjih stranaka vladajuće koalicije – liberalne FDP i Zelenih, navodi agencija dpa.

Retgen i Hofrajter su napisali da svakoj isporuci novog oružja prethode mučne rasprave, lažno argumentovanje i retorika straha. Tako je, podsećaju, slanjem tenkova Leopard-2, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu Šolc poslao poruku da „bez SAD, neće ni Nemačka“. Nemačka je tenkove Ukrajini poslala tek kada su SAD najavile da će poslati svoje Abramse. Pitanje je koga je berlinska vlada ubedila insistiranjem da te dve odluke nisu povezane.

Ukrjina kao predizborni čip?

„Ovo je naša Evropa. Mi je moramo braniti, a ako SAD slučajno otpadnu, mi manjak moramo da kompenzujemo“, upozorili su Retgen i Hofrajter. Ocenili su da se nameće utisak da se od rata pravi izborna tema uoči biranja novog Bundestaga iduće godine, porukom narodu „naš kancelar vas je sačuvao od rata“.

Više o ovoj temi čitajte na: