Svaka druga zaposlena žena u Nemačkoj radi skraćeno

Žene u Nemačkoj češće od muškaraca rade skraćeno. Uz to, stopa zaposlenosti među njima stagnira i one slabije zarađuju od muških parnjaka, saopštili su statističari uoči 8. marta.

Žene u Nemačkoj i danas slabije prolaze na tržištu rada od muškaraca. (Foto: Bernd von Jutrczenka, dpa)

Bezmalo polovina svih žena zaposlenih u Nemačkoj prošle godine je radila skraćeno – 102.000 njih više nego prethodne godine.

Savezna agencija za zapošljavanje uoči Dana žena saopštila je da je, nasuprot tome, nešto manje od 13 odsto zaposlenih muškaraca radilo prema skraćenoj satnici.

Polovinom 2023. u Nemačkoj je bilo je 16,1 miliona zaposlenih žena, 118.000 više nego 12 meseci ranije. Međutim, agencija rast pripisuje isključivo većem broju stranih radnika, isto kao kod muškaraca.

Zaposlenost među nemačkim građankama je zapravo pala za oko 32.000, dok je stopa zaposlenosti od 58,7 odsto i dalje znatno ispod „muških“ 65,8 odsto, prenosi agencija dpa.

Pritom, na istoku Nemačke odnos zaposlenosti žena i muškarca je tradicionalno približan, na zapadu Nemačke ide na štetu žena.

Žene su u izrazitoj manjini i na rukovodećim položajima: Žene zauzimaju svega 28 odsto vodećih menadžerskih poslova. Na nižim pozicijama udeo žena ne raste još od 2016.

Konačno, žene u proseku slabije zarađuju od muškaraca, odnosom 3.413 naspram 3.779 evra mesečno bruto. Razlika u prosečnoj plati se prošle godine smanjila za samo osam evra, navodi agencija za rad. (Kompas)