Nemačka nadalje opasno zavisna od malobrojnih spoljnih snabdevača

Nemačka industrija nije reagovala na upozorenja političara i nadalje je opasno zavisna od stranih dobavljača.

Nemačka privreda, praktično bez promene od 2020. ostaje izložena spoljnotrgovinskom riziku jer nije diversifikovala izvore uvoza i oslanja se na mali krug dobavljača (Foto: Markus Scholz, dpa)

Danas je čak nešto manje otporna nego u vreme pandemije i prekida lanaca isporuke, upozorio je institut Prognos.

Direktna uvozna zavisnost ostala je na istom nivou, mada je pandemija ukazala na rizike. U pojedinim sektorima danas je i nešto veća, navodi se u studiji koju je naručilo udruženje bavarske privrede.

Nepredvidiva Kina ostaje najvažniji snabdevač

Najvažniji izvor poluproizvoda i danas je Kina, sve nepredvidivija i hostilnija azijska supersila. Slede savezničke države, SAD i Francuska.

Autoindustrija je vodeći uvoznik poluproizvoda u Nemačkoj, koja godišnje na to troši 62 milijarde evra, ispred hemijske i mašinske industrije sa po 37 milijardi.

„Kritična koncentracija“ uvoznih izvora

Uočljiva je „kritična koncentracija uvoza“ iz malog kruga zemalja, posebno u sektorima koji za proizvodnju nabavljaju jednostavne poluproizvode.

Među njima su poljoprivreda, prehrambena industrija, niskogradnja, drvnoprerađivačka i tekstilna industrija, navodi se u studiji.

Slična, rizična usmerenost na mali broj uvoznih izvora bez domaće alternative postoji i u kritičnim oblastima hemijske industrije, farmacije, obrade podataka, elektronske i optičarske industrije.

Opasna zavisnost nije adresirana

Nemački političari i ekonomisti godinama upozoravaju da je zavisnost od malog broja snabdevača potencijalno opasna jer ih izlaže smetnjama i pritisku.

„Diversifikacija je neizbežan put na srednji rok,“ ocenio je direktor bavarskog udruženja Bertram Brosart, zahtevajući za to snažniju političku i diplomatsku podršku u spoljnoj trgovini.

Kompas