Nemačka: Novo hapšenje za špijunažu u korist Kine

Nemačka policija je u Drezdenu uhapsila saradnika evropskog poslanika desničarske Alternative za Nemačku (AfD) pod sumnjom špijunaže za Kinu. To je drugo hapšenje istim povodom u dva dana.

Dve nedelje po hapšenju saradnika evroposlanika desničarske AfD Maksimilijana Kraha zbog špijunaže za Kinu, policija je pretresla i njegovu kancelariju. (Foto: Sebastian Kahnert, dpa)


Osumnjičeni Jian G. je kineskim službama predavao poverljive podatke Evropskog parlamenta, saopštilo je savezno tužilaštvo.

Domaći mediji navode da je uhapšen saradnik poslanika AfD Maksimilijana Kraha. To su potvrdili izvori agencije dpa iz krugova bezbednosti u Berlinu, a oglasila se i sama partija.

Špijuniranje od januara 2023.

Jian G. je kod Kraha zaposlen od 2019. Prema tužilaštvu, sa Kinezima je sarađivao od januara prošle godine. On će danas izaći pred istražnog sudiju.

AfD je saopštila da „vesti o hapšenju jednog saradnika gospodina Kraha pod optužbom špijunaže duboko uznemiravaju. Sada ne znamo ništa više, pa moramo da sačekamo više detalja iz tužilaštva.“

Drugo hapšenje u dva dana za špijunažu u korist Kine

Dan ranije uhapšeno je troje nemačkih državljana, isto pod sumnjom da su Kini dostavljali osetljive podatke.

Ministarstvo spoljnih poslova je u ponedeljak saopštilo da će evenutalne diplomatske korake razmotriti kada istražitelji otkriju više detalja o kontaktima osumnjičenih i kontekstu navodne špijunaže.

Kompas