Abažur iz Buhenvalda (ipak) od ljudske kože

Nacisti su se zverski iživljavali nad logorašima. Novo veštačenje jednog ozloglašenog predmeta iz Buhenvalda definitvno potvrđuje da je jedan abažur napravljen od ljudske kože.

Nacisti su u logoru Buhenvald izradivali poklone i od ljudske kože. (Foto: Martin Schutt, dpa)

U nacističkom logoru smrti Buhenvald pripadnici SS su u zločinu išli toliko daleko da su od ljudske kože pravili predmete za svakodnevnu upotrebu. Neki od tih predmeta sada su ponovo proučavani.

Jedan od najozloglašenijih eksponata zbirke memorijalnog centra Buhenvald je takozvani mali abažur za lampu. Novo veštačenje je definitivno potvrdilo: napravljen je od ljudske kože, javlja dpa.

To je potpuno sigurno, rekao je kriminološki biolog Mark Beneke u četvrtak u Vajmaru. Materijal abažura pokazuje mustru koja koja „može biti samo ljudskog porekla“.

Zaključak da je abažur od plastike „nema smisla“

Zaključak veštačenja iz 1992. da je reč o plastici, „nema smisla“, rekao je. Naime, u tom tkivu postoje mustre kojih u plastici nema.

Beneke je materijal eksponata analizirao na zahtev Fondacije memorijalni centar Buhenvald i Mitelbau-Dora.

Abažur je među najpoznatijim predmetima iz zbirke. U međuvremenu je sklonjen iz javnog dela kolekcije, mada jeste bio deo prve trajne postavke memorijalniog centra, otvorene 1954.

Abažur odavno sklonjen, ali još čuven

Povučen je iz etičkih razloga 1990. Veštačenje je dve godine kasnije bacilo sumnju na tvrdnju da je abažur napravljen od ljudske kože.

Direktor centra Jens-Kristijan Vagner (Christian Wagner) kaže da se posetioci i danas raspituju o tom predmetu.

To što su u koncentracionom logoru Buhenvald abažuri i drugi predmeti od ljudske nacistima služili kao „artikli za poklon … samo potvrđuje kako je SS do srži bila dehumanizovana“, rekao je Vagner. (Kompas)